Castigul salarial mediu nominal brut a fost in luna mai 2010 de 1962 lei, cu 0,6% mai mic fata de luna precedenta, potrivit Instititului National de Statistica (INS).
Castigul salarial mediu nominal net a fost de 1428 lei, in scadere fata de luna anterioara cu 8 lei (-0,6%).

Valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu nominal net s-au inregistrat in activitatile de intermedieri financiare (3783 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (792 lei), conform INS.

Castigul salarial in raport cu evolutia preturilor de consum

Indicele castigului salarial real pentru luna mai 2010 fata de luna precedenta, calculat ca raport intre indicele castigului salarial nominal net si indicele preturilor de consum, a fost de 99,3%.

Fata de luna octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost de 124,4%, cu 0,9 puncte procentuale mai mic fata de cel inregistrat in luna aprilie 2010.

In cursul anului se inregistreaza fluctuatii ale castigului salarial determinate, in principal, de acordarea celui de al 13-lea salariu si a primelor de sarbatori (decembrie, martie/aprilie). Acestea influenteaza cresterile sau scaderile in functie de perioada in care sunt acordate, conducand, in cele din urma, la estomparea fluctuatiilor castigului salarial lunar la nivelul intregului an.

Nivelul castigurilor salariale medii lunare nete din luna mai 2010 a inregistrat usoare diferente fata de luna precedenta, in functie de specificul activitatilor economice.

Cresteri ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat ca urmare a acordarii de premii ocazionale (inclusiv prime de vacanta), platii concediilor de odihna din fondul de salarii, platii sumelor din profitul net si din alte fonduri (inclusiv tichete de masa si tichete de vacanta), dar si realizarilor de productii ori incasarilor mai mari, a revenirilor din concedii fara plata ori din somaj tehnic.

Salariul mediu net a crescut cu 11,4% in industria fabricarii produselor din tutun.

De asemenea, cresterea a fost cuprinsa intre 5% si 10% in extractia petrolului brut si a gazelor naturale, activitati de servicii anexe extractiei, fabricarea produselor din cauciuc si mase plastice, fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului, alte activitati extractive.

O crestere cuprinsa intre 3% si 5% a fost inregistrata in depozitare si activitati auxiliare pentru transport, intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii), industria metalurgica, transporturi aeriene.

In sectorul bugetar s-au inregistrat usoare cresteri ale castigului salarial mediu net in activitatile de sanatate si asistenta sociala (0,4%) si administratie publica (0,3%), urmare a acordarii in luna mai, in unele unitati, a primelor ocazionale (prime de vacanta pentru anul 2010) si a sumelor din alte fonduri (stimulente). In invatamant, castigul salarial mediu net a fost cu 2,4% mai mic in luna mai fata de luna aprilie din cauza acordarii, in lunile precedente, in unele unitati, a primelor ocazionale (al 13-lea salariu pentru anul 2009), dar si ca urmare a participarii salariatilor la greva.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri