"Inflatia generata de cresterea TVA nu ar trebui sa ingrijoreze. Nu e o inflatie de tip monetar. Noi estimam nivelul inflatiei in acest an de aproape 8%, plus sau minus banda de variatie de un procent, insa aceasta este doar estimarea FMI, nu tinta Bancii Nationale. BNR stabileste tinta", a declarat Lybek, pentru The Money Channel, scrie NewsIn.

El a mai spus ca Fondul isi mentine cifra de 6,8% din Produsul Intern Brut (PIB) pentru deficitul bugetar agreat cu guvernul in acest an, dar si estimarea privind scaderea economiei romanesti, de 0,5%, pentru 2010.

"Deocamdata mentinem cifra unei scaderi a economiei de 0,5%, insa aceasta cifra ar putea fi revizuita in urma vizitei delegatiei FMI care va avea loc la sfarsitul lunii iulie", a mai spus Lybek.

FMI a aprobat, vineri, cea de-a cincea transa din acordul stand-by cu Romania, in valoare de 913 milioane euro.

Reprezentantii Fondului au aprobat, astfel, masura guvernului de majorare a TVA de la 19% la 24%, necesara cresterii veniturilor bugetare, in urma deciziei Curtii Constitutionale de a respinge o alta masura de austeritate potrivit careia nivelul pensiilor ar fi fost redus cu 15 procente.

Executivul a mai decis si taierea salariilor bugetarilor cu 25%.