Inflatia se va majora in prima faza cu 3-4 puncte procentuale ca urmare a cresterii cotei TVA cu 5 puncte procentuale, a explicat Cristian Popa, viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei.
Rata anuala a inflatiei se situa in luna mai la nivelul de 4,42%, dar s-ar putea majora incepand cu datele din iulie cu pana la 4 puncte procentuale in prima faza din cauza cresterii cotei TVA cu 5 puncte procentuale, la 24%.

Astfel, rata inflatiei ar putea ajunge si la 9% in perioada urmatoare, dupa ce va ingloba primele majorari de preturi generate de cresterea TVA.

"Cand avem un soc de crestere a taxelor cu efect inflationist avem un spatiu de manevra redus in prima faza, dar nu vrem ca efectele majorarii TVA sa se prelungeasca si in faza a doua. Pentru prima runda avem scenarii care arata ca rata inflatiei se va majora cu 3 - 4 puncte procentuale", a declarat Cristian Popa, viceguvernatorul BNR.

Pe de alta parte, lipsa cererii pentru consum favorizeaza in acest moment inflatia si ii determina pe unii retaileri sa nu majoreze preturile si sa suporte majorarea TVA, a mai explicat Cristian Popa.

Sursa foto: Agerpres
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri