Cei peste 11.000 de someri noi, creati de stat in acest an, vor primi plati compensatorii totale de aproape 99 de milioane de euro, pe baza unui sistem elaborat acum doi ani. Asta inseamna ca fiecare dintre cei 4,5 milioane de contribuabili plateste cite 22 de euro ca sa-i salveze temporar de mizerie pe disponibilizati.
In acest an, statul ofera plati compensatorii pentru peste 11.600 de salariati care au fost sau vor fi dati afara in urma concedierilor colective pina la sfirsitul lui decembrie. Cea mai mare parte a acestora sint mineri (8.713), iar restul provin de la societati aflate in portofoliul Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS). Acum doua zile, AVAS a anuntat ca 1.455 de salariati de la Tractorul Brasov vor fi dati afara, pe baza unui plan de restructurare care sa poata conduce, in sfirsit, la privatizarea societatii.

Acestora li se adauga alti 1.483 de salariati care vor fi dati afara de la alte trei societati de stat din zona Moldovei. Astfel, de la Terom Iasi vor pleca 1.113 salariati, de la Moldoplast Iasi - 200 de oameni, iar de la Abrom Birlad - 170, potrivit unei decizii a guvernului de la finalul lunii trecute. Disponibilizarile de la societatile din portofoliul AVAS incep imediat dupa publicarea in Monitorul Oficial a actelor normative emise de guvern in acest sens.


Bani din cinci locuri

Platile compensatorii sint platite din doua surse: de la societate si de la bugetul pentru somaj. In primul caz, cel care va fi disponibilizat primeste pina la 12 salarii nete de la societate, in functie de vechime, daca aceasta prevedere este trecuta in contractul de munca si, daca, evident, societatea (care este de stat) isi permite. In general, banii sint acordati toti odata. Apoi, noul somer mai primeste o suma de bani de la stat, pe baza unei scheme destul de complicate care exista intr-un act normativ emis de vechea guvernare, si anume Ordonanta Guvernului nr. 8/ 2003. Potrivit acesteia, in afara de ajutorul de somaj, el ia bani de trei ori. Prima data, la disponibilizare, primeste doua salarii medii nete pe economie, salarii aferente lunii ianuarie 2005.

Apoi, pe perioada de acordare a ajutorului de somaj primeste diferenta dintre salariul sau mediu net din ultimele trei luni (dar nu mai mult decit salariul mediu pe economie din ianuarie) si valoarea ajutorului de somaj. In al treilea rind, el mai primeste, lunar, un salariu mediu net din ultimele trei luni de activitate, dar nu mai mult decit salariul mediu net pe economie din ianuarie. Numarul de luni in care poate primi banii din ultimele doua surse variaza in functie de vechime, durata maxima fiind de doi ani.

Minerii primesc 82 de milioane de euro

Cei 8.713 de disponibilizati din minerit primesc, in momentul plecarii, 150 de milioane de lei vechi, de la societate si, potrivit oficialilor Ministerului Economiei, ii primesc pe toti odata. Apoi, li se dau doua salarii medii nete pe economie din ianuarie, adica aproape 14,5 milioane. Apoi, dat fiind ca marea majoritate au o vechime in munca de peste 25 de ani, primesc ajutor de somaj (2,3 milioane de lei) timp de un an de zile, adica 27,6 milioane de lei. Primul salariu de completare este de aproape cinci milioane de lei pe luna, timp de un an, adica aproape 60 de milioane. Si in urmatorul an mai primesc un salariu mediu net pe economie din ianuarie (pentru ca salariul lor este mai mare decit acesta), adica 86 de milioane. In total, un disponibilizat din minerit cu vechime de peste 25 de ani, adica majoritatea cazurilor, primeste 338 de milioane de lei vechi, adica aproape 9.400 de euro, la un curs de 36.000 pentru un euro. Dat fiind numarul total de someri, efortul bugetar al statului si al societatii (care este tot de stat) ajunge la 82 de milioane de euro.

Plati mai mici pentru cei din industrie

Si in cazul societatilor din portofoliul AVAS, majoritatea a celor disponibilizati au vechime mare, asa ca platile compensatorii se intind pe doi ani. Astfel, ei primesc cele 14,5 milioane si ajutorul de somaj pe un an, adica 27,6 milioane. La toate cele patru insa, potrivit liderilor de sindicat, salariul mediu din societate este mai mic decit media pe economie din ianuarie, asa ca primul va fi luat in calcul. La Tractorul, unde el este de 6,34 milioane, disponibilizatul primeste, in doi ani, 124 de milioane din cele doua venituri de completare, la care se adauga pina la cinci salarii la plecare, platite de societate, adica 31,7 milioane. In total, un disponibilizat de la Tractorul primeste deci 198 de milioane. Toti cei 1.445 primesc asadar 286 de miliarde, adica 8 milioane de euro.

La Abrom, unde salariul mediu pe societate este de 7,2 milioane, venitul total al disponibilizatului va fi de 187 de milioane, la care se adauga un salariu primit la plecare, deci, in total, 194 de milioane. Adica efortul pentru toti cei 170 de someri ajunge la aproape 33 de miliarde de lei vechi, adica 916.000 de euro. La Moldoplast, societate care nu acorda bani la plecare, dar unde salariul mediu este de 8,2 milioane de lei net, deci mai mult decit media neta pe economie din ianuarie, un disponibilizat primeste, in cel mai bun caz, 188 de milioane de lei vechi. Deci toti cei 200 au de ridicat 1,04 milioane de euro. La Terom, unde societatea acorda pina la 12 salarii, la plecare, iar salariul mediu este de 5,7 milioane, un salariat primeste aproape 220 de milioane de lei vechi. In total, toti disponibilizatii au de primit aproape 245 de miliarde de lei vechi, adica 6,8 milioane de euro.

Banii nu prea ii mai indeamna la munca pe cei concediati

Eugen Preda, directorul Agentiei pentru Ocuparea Fortei de Munca, institutia care coordoneaza plata compensatoriilor din fondul de somaj, spune ca, desi aceste plati au fost acordate pentru a-i ajuta pe disponibilizati, ele au si un efect negativ. E rau pentru ca nu prea ii indeamna la munca. E vorba totusi despre un venit substantial, mai ales ca banii primiti de la societate sint primiti toti odata. Astfel, mare parte dintre disponibilizati prefera sa stea acasa, pentru ca stiu ca au un venit asigurat si asta duce la descalificare si, mai ales, la pierderea contactului cu munca, spune Preda. El mai afirma ca s-a lovit chiar si de refuzul disponibilizatilor de a se recalifica. Sint unii pe care i-a indrumat la un curs, dar au venit cu certificate medicale cum ca nu se pot prezenta. Depinde de gradul de responsabilitate al fiecaruia, mai spune seful ANOFM.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri