Circa 61% dintre romani raman fara bani de la o luna la alta, iar dintre acestia numai 11% folosesc servicii financiare pentru a depasi dificultatile, dupa cum a declarat Manuela Stanculescu, consultant in cadrul Bancii Mondiale.
Studiul a fost realizat la cererea Bancii Mondiale (BM) de Institutul pentru Economie Mondiala din cadrul Academiei Romane in perioada 1-15 mai.

Dintre cei chestionati, 70% spun ca au o planificare pentru acoperirea cheltuielilor, iar 65% isi acopera nevoile cu dificultate sau deloc. Aproape jumatate (49%) din populatie economiseste, iar 75% din economii se ridica la cel mult venitul lunar pe doua luni. Studiul mai arata ca in cazul unei scaderi bruste a salariului, mai mult de 65% din populatie devine vulnerabila.

Potrivit studiului citat de Stanculescu, 40% din persoanele cu credite la banca au dificultati in plata ratelor, insa numai 13% raporteaza intarzieri.

Mai mult de jumatate (52%) din populatia de cel putin 16 ani nu foloseste nici un tip de serviciu financiar - si doar 35% dintre cei chestionati folosesc servicii financiare formale. In urmatorii doi ani este de asteptat sa creasca la 45%, potrivit studiului.

Aproximativ 12% din cei care folosesc servicii financiare (6% din intreaga populatie) au fost nemultumiti de cel putin unul dintre serviciile financiare, dar mai putin de 2% dintre consumatorii nemultumiti au depus o plangere la autoritatea competenta.

Doar 6% din populatia cu varsta intre 16 si 64 de ani economiseste pentru perioada de pensie. "Numai 2% din acestia ar cumpara o asigurare sau o pensie privata daca maine ar intra in posesia unei sume de 50.000 lei", cu toate ca 57% dintre cei chestionati considera ca este nevoie de planificare financiara pentru varsta pensionarii.

Acelasi studiul arata ca "35% dintre cei chestionati au suferit o reducere semnificativa a veniturilor, ca urmare a pierderii locului de munca sau a intarzierii salariului", dar numai 15% folosesc servicii financiare pentru a depasi greutatile economice.

In ce priveste asigurarile, numai 16% din populatie detine cel putin o polita de asigurare, peste jumatate (52%) din populatia de cel putin 16 ani nefolosind nici un tip de serviciu financiar.

"Ingrijorator este faptul ca generatia intre 16 si 24 de ani este mai putin capabila sa dezvolte un plan financiar", atrage atentia Stanculescu.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri