Devine o certitude faptul ca anul 2010 este unul si mai dificil decat 2009 din punct de vedere economic.
In ciuda estimarilor initiale de revenire catre o crestere timida in a doua jumatate a anului pe fondul cresterii cererii din partea partenerilor externi, datorita masurilor de austeritate anvisajate de actualul guvern, economia Romaniei va suferi in 2010 o contractie de aproximativ 1.5% - 2% a PIB-ului fata de 2009, potrivit Coface Romania.

Masurile decise de Guvern in ultima perioada tintesc reducerea deficitului bugetar in scopul respectarii angajamentelor asumate fata de FMI si restabilirii increderii pietelor financiare in capacitatea Romaniei de a gestiona efectele crizei, pentru a permite obtinerea finantarii necesare acoperirii deficitului.

„Din nefericire, aceste masuri pun sub semnul intrebarii atat atingerea tintei de deficit, ba mai mult, creeaza si premisele unor efecte negative asupra activitatii economice prin lipsa unui pachet de sprijin si probabile efecte asupra consumului, aflat deja intr-o situatie precara”, se arata intr-un comunicat de presa Coface Romania.

Daca pachetul initial de masuri anuntate presupunea costuri sociale foarte mari, vizand o reducere a cheltuielilor bugetare cu efect direct asupra deficitului, majorarea cotei de TVA de la 19% la 24% pare a fi o masura menita esecului, deoarece cresterea veniturilor nu este garantata, mai spun analistii Coface. Astfel, contractia consumului va diminua baza de impozitare si suplimentarea sumelor incasate la buget scontata prin cresterea cotei de TVA, doar efectul negativ pe care il vor resimti companiile si consumatorii finali fiind cert.

“In primul rand, cresterea TVA se va traduce in cresterea inflatiei intrucat marirea taxelor se va regasi in mod direct in preturile practicate de furnizori si distribuitori care nu vor putea absorbi o astfel de diminuare a marjelor comerciale”, conform Coface Romania.

De asemenea, marirea fiscalitatii va avea un puternic efect psihologic ce va determina restrangerea consumului si reducerea vanzarilor companiilor, cu efect direct asupra lichiditatii din piata si va pune presiune suplimentara asupra mediului privat. Companiile vor incerca sa aplice noi masuri de restructurare si de redimensionare a costurilor pentru a se adapta noilor cerinte de pe piata, aceasta putand conduce la cresterea numarului de someri din domeniul privat.

In noile conditii si mediul bancar va avea de suferit, rambursarea creditelor conform scadentelor contractuale devenind dificila, efectele urmand a se regasi in escaladarea creditelor neperformante. In conditiile unei profitabilitati in scadere a sistemului bancar si pe fondul cresterii creditelor neperformante, ne putem astepta ca apetitul pentru risc sa ramana la un nivel scazut si sa intarzie relaxarea creditarii. In lipsa unor premise economice pozitive, cel mai probabil creditarea se va mentine restrictiva, atat din punct de vedere al costurilor cat si al garantiilor, nivelul lichiditatilor pe piata ramanand scazut.

“Climatul intern si-a pus amprenta pe evolutia cursului valutar, in ultimele zile acesta atingand cote istorice. Desi limitate de viitoarele interventii ale bancii centrale, marirea cotei TVA va pune in continuare sub presiune moneda nationala, care va ramane foarte vulnerabila. De asemenea, cresterea puternica a fiscalitatii intr-un termen atat de scurt va conduce inevitabil la cresterea evaziunii fiscale si reintoarcerea la economia subterana, veniturile la bugetul de stat urmand a se situa cel mai probabil sub nivelul tinta”, mai estimeaza analistii Coface.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri