Politica comerciala a Romaniei a inregistrat progrese semnificative, dar procesul de liberalizare a serviciilor trebuie continuat, in vederea cresterii eficientei economice. Acestea sunt concluziile raportului celei de-a treia examinari a politicii Romaniei in domeniul comercial, cunoscuta sub numele de Trade Policy Review Mechanism (TPRM) si realizata de Organizatia Mondiala a Comertului (OMC). Raportul, facut public pe 30 noiembrie la Geneva, a analizat progresele comerciale ale Romaniei in functie de cinci parametri: mediul economic, cadrul institutional, instrumente de politica comerciala, politici comerciale si partenerii comerciali.

Expertii OMC au apreciat masurile luate de Guvern pentru atenuarea ineficientei in domeniile minerit, energie, industrie, cat si pentru implicarea mai redusa a statului in economie, dar au subliniat necesitatea de marire a competitivitatii exporturilor prin reducerea costurilor legate de serviciile financiare, telecomunicatii si transport. De altfel, potrivit raportului, in politica economica a Romaniei, un sector atractiv este cel al energiei si mineritului, care prin resursele sale pozitioneaza tara noastra pe un loc foarte important in regiune.

In comunicatul OMC se arata ca de la ultima revizuire facuta in anul 1999, Romania a continuat liberalizarea regimului schimburilor comerciale si a contribuit la imbunatatirea performantelor economice in ansamblu. De asemenea, tara noastra a demarat un program de privatizare revigorat, menit a creste eficienta si a atrage mai multe investitii straine, multe inca impiedicate sa patrunda in tara, din cauza standardelor regionale. „Regimul comercial al Romaniei va avea de castigat din reformele tarifare.

Evident, reducerea cotelor de tarife vamale la nivelul practicat de tarile dezvoltate, mai ales in cazul produselor agricole, va conduce la o crestere a predictibilitatii regimului. Reducerea acestor diferente intre tarife va contribui la diversificarea modelelor geografice comerciale romanesti“, se mai arata in raportul OMC“.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si