"O spun acum public prima data dupa ce a luat Guvernul decizia, nu sunt un sustinator al cresterii TVA. In opinia mea a fost o greseala pentru ca nu a operat exact acolo unde este cancerul in buget. Avem doua zone cancerigene: procentul extrem de ridicat cu salariile din bugetul de stat si procentul extrem de ridicat din veniturile bugetului de stat pe care le utilizam in zona sociala", a declarat seful statului, la RRA legat de masura Guvernului de a majora TVA cu 5% ca solutie pentru a aduce bani la buget dupa ce CCR a declarat neconstitutionala reducerea cu 15% a pensiilor.

"Eu am fost anuntat despre ce a hotarat majoritatea parlamentar sa mareasca TVA-ul, nu sunt un partizan al solutiei si nu cred ca rezolva problema, nici macar pe termen mediu. Acum insa trebuie sa privim lucrurile asa cum ele sunt, o crestere de TVA destul de puternica care va eroda veniturile pensionarilor in opinia mea mai mult decat daca se aplica o masura temoprara, este cresterea preturilor care este de minim 5%, o inflatie care va creste", a explicat Basescu. "Intreb insa ce se intampla de la 1 ianuarie? Pana unde marim TVA?", s-a intrebat seful statului.

Basescu a precizat ca ar fi optat pentru solutia impozitarii pensiilor, una dintre variantele de lucru agreate, de altfel, si de ministrul Finantelor Sebastian Vladescu, scrie NewsIn.

Seful statului a criticat si Legislativul, acuzand ca parlamentarii au ramas in demagogie atacand la Curtea Constitutionala una dintre solutiile identificate de Guvern pentru a reduce cheltuielile bugetare, si anume reducerea pensiilor cu 15%.

"Parlamentul, daca era corect acum, ar fi avut o alta atitudine legata de cresterea TVA.
Au preferat sa ramana in demagogie. Puteau foarte bine, cand s-a dus Guvernul in Parlament cu reducerea cheltuielilor sociale, in speta reducerea temporara a pensiilor, sa nu conteste la CCR, sa lase legea sa se aplice. Au marit TVA-ul si pensionarii vor avea venituri mai mici in mod real", a subliniat presedintele.