Presedintele Traian Basescu ne pregateste pentru un nou imprumut de la FMI, care cel mai probabil va fi luat in 2011, si transmite mesajul ca impozitarea pensiilor ar fi o solutie pentru a atrage venituri suplimentare la buget.
Seful statului a declarat, la postul public de radio, ca este de acord ca Romania sa imprumute bani de la FMI si in 2011, daca sumele vor fi directionate strict catre dezvoltare, iar societatea isi limiteaza cheltuielile la cat produce.

"Este al doilea an cand suntem sub acord cu FMI si UE, o sa mai avem bani sa dam pensiile, atat cat sunt, si salariile reduse cu 25%, dar in 2011 care este recomandarea? Sa mai imprumutam odata, ca sa continuam solutia distrugerii viitorului Romaniei. Asta e solutia, daca mai luam odata bani. Eu sunt de acord sa mai luam bani in 2011, daca ii ducem numai in dezvoltare. Propunerea mea publica este sa traim din ce producem, vedem ce producem transparent, iar ce imprumutam sa utilizam numai pentru dezvoltare, sa facem diguri, autostrazi", a declarat presedintele Traian Basescu, potrivit NewsIn.

Ulterior, intrebat daca Romania va fi nevoita anul viitor sa faca un nou imprumut de la FMI, seful statului a precizat: "In mod categoric, Romania are nevoie de un acord cu FMI, care poate fi de doua feluri : un acord cu imprumut de bani sau asa numitul precautionary agreement, acord numai daca am o situatie critica, deosebita, sa iau bani".

Presedintele Traian Basescu a mai spus ca ar fi preferat impozitarea pensiilor cresterii TVA, exprimandu-si speranta ca la 1 ianuarie 2011 Guvernul nu va veni cu o noua solutie de crestere a TVA, ci cu introducerea impozitului pe orice venit, inclusiv pe pensii.

"Mi-am asumat tot oprobiul anuntului cu reducerea pensiilor. Exista si o alta varianta: impozitarea pensiilor, cota unica introdusa la pensii", a subliniat seful statului miercuri, in cadrul unui interviu acordat postului public de radio, referindu-se la o masura alternativa solutiei adoptate de Guvern pentru mentinerea deficitului, si anume cresterea TVA cu 5%.

Basescu a subliniat ca nu crede ca exista in Romania venit care nu trebuie impozitat, "ca in orice tara civilizata".

"Cred ca suntem intr-un cliseu, eu nu spun ca pensionarii au venituri suficiente, dar privind pe statisticile oficiale din 2007 - n-avem altele - saracia la nivelul pensionarilor este de 15,7%, iar in zona celor tineri este de 37%. Deci cred ca a venit timpul sa iesim din clisee si din povesti. Doamne fereste, nu vreau sa fiu gresit interpretat, dar sunt adevaruri care trebuie spuse. Am facut pensia minima garantata de 350 de lei in conditiile in care aceasta nu a existat pana la finalul lui 2008. 800.000 de oameni care nu au contribuit niciodata au devenit pensionari ai bugetului de pensii. Oamenii acestia sunt in cea mai mare parte a lor in mediul rural, oameni care traiesc din economia naturala. Eu nu spun ca trebuie taiata aceasta pensie, e in regula, decat sa mai aiba grija sa vanda zece litri de lapte la piata ca sa-si cumpere medicamente, e bine ca statul a avut o interventie, dar nu cred ca exista venit in Romania care nu trebuie impozitat si sper ca de la 1 ianuarie Guvernul sa nu vina cu o alta masura de genul <mai marim TVA-ul cu cateva procente> si sa nu introduca impozit pe orice venit, inculsiv pe pensii", a explicat Traian Basescu.

“Impozitarea pensiilor de valoare redusa
va aduce venituri suplimentare la buget, dar trebuie rezolvata problema fundamentala a bugetului de pensii. Prin impozitare nu se rezolva aceasta problema, care pe viitor ne va da iar batai de cap”, a declarat pentru Wall-Street analistul Bogdan Baltazar.

De asemenea, Baltazar a adaugat ca trebuie analizat impactul social pe care il va avea impozitarea pensiilor.

Nicolaie Chidesciuc, economistul sef al ING Bank Romania, vede impozitarea pensiilor ca pe o posibila solutie pentru a rezolva problema deficitului din bugetul asigurarilor sociale, dar propune si inghetarea pensiilor.

“Vad ca solutie atat impozitarea, cat si inghetarea pensiilor pentru urmatorii 2-3 ani”, a explicat Chidesciuc.

In ceea ce priveste dorinta presedintelui Traian Basescu de a obtine un nou imprumut de la FMI, dar care sa fie directionat catre dezvoltare, analistul Bogdan Baltazar subliniaza ca Fondul nu este axat pe acordarea de asemenea imprumuturi si ca o idee mai buna ar fi sa apelam la Banca Mondiala (BM), Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) sau Banca Europeana pentru Investitii (BEI).

“FMI nu se axeaza pe imprumuturi ce au ca destinatie proiecte de infrastructura
, doar in mod exceptional unele transe din imprumuturi sunt directionate catre buget, cum s-a intamplat si in cazul Romaniei”, a explicat Baltazar.

Ce spune seful statului despre anumite subiecte cheie ale momentului

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri