Cifra de afaceri in comertul cu ridicata si cu amanuntul, intretinerea si repararea autovehiculelor si a motocicletelor a scazut si in mai, cu 9,6% fata de a cincea luna din 2009, mai ales ca urmare a prabusirii vanzarilor auto, potrivit Institutul National de Statistica (INS).
Datele sunt ajustate in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate. In serie bruta, volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu ridicata si cu amanuntul, intretinerea si repararea autovehiculelor si a motocicletelor a fost cu 7,2% mai scazut decat in mai 2009, scrie NewsIn.

Declinul s-a temperat fata de aprilie, cand scaderea ajustata, in termeni anuali, fusese de 18,6%.

Comertul cu autovehicule, piese si accesorii aferente, intretinerea si repararea autovehiculelor s-a micsorat in a cincea luna a acestui an cu 14,1% fata de nivelul din mai 2009, in vreme ce afacerile din comertul cu motociclete, piese si accesorii aferente, respectiv intretinerea si repararea acestora, au crescut cu 28,6%.

In schimb, afacerile din servicii de piata prestate populatiei, ajustate dupa zilele lucratoare si sezonalitate, au crescut cu 11,3% fata de mai 2009, in special ca urmare a avansului afacerilor din hoteluri si restaurante cu 15,4%. In serie bruta, cifra de afaceri din servicii pentru populatie a urcat in mai cu 12,9% fata de a cincea luna a anului trecut.

Fata de aprilie, cifra de afaceri pentru comertul cu ridicata si cu amanuntul, intretinerea si repararea autovehiculelor si a motocicletelor a crescut in mai cu 2,9%, in date ajustate sezonier, respectiv cu 2,7% in serie bruta.

La randul lor, serviciile de piata prestate populatiei au crescut cu 1,5% fata de aprilie, in serie ajustata, respectiv cu 10,1% in serie bruta.
In primele cinci luni din 2010, cifra de afaceri pentru comertul cu ridicata si cu amanuntul, intretinerea si repararea autovehiculelor si a motocicletelor a scazut cu 17,7%, in date ajustate sezonier, respectiv cu 15,5% in serie bruta.

In schimb, serviciile de piata prestate populatiei in perioada ianuarie-mai au sporit cu 8,7% fata de perioada similara din 2009, in serie ajustata, respectiv cu 10,5% in serie bruta.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Preturile au crescut cu 4% in decembrie 2019