Analistii UniCredit au revizuit prognozele pentru economia Romaniei: noul scenariu ia in calcul impactul negativ al majorarii TVA asupra consumului si, indirect, asupra investitiilor, efectul urmand sa devina vizibil in a doua parte din 2010.
Cererea interna scazuta se va reflecta in contractia produsului intern brut cu 2,5% in 2010, fata de estimarea anterioara, de scadere cu 0,9%, potrivit UniCredit.

Inflatia se va amplifica pe fondul cresterii TVA cu 5 puncte procentuale, fara a mai reintra in intervalul de variatie tintit de BNR in 2010. Rata inflatiei va ajunge la un varf de peste 8%, care va fi atins in august, potrivit analistilor UniCredit. “Pentru finalul anului 2010, prognoza este de 7,7% si ne asteptam ca inflatia sa se tempereze in 2011, revenind catre 4% la finalul anului”, se arata in raportul bancii.

Raportul releva ca relaxarea politicii monetare s-a oprit pe termen scurt si probabil ca va ramane astfel pana in a doua jumatate a anului viitor. “Estimam ca BNR va mentine dobanda de politica monetara la 6,25% pana la finalul lui 2010, desi inflatia ar putea depasi acest nivel pe termen scurt”, spun analistii bancii.

In privinta politicii fiscale, scenariul revizuit presupune ca masurile de austeritate implementate vor fi suficiente pentru a duce deficitul bugetar aproape de nivelul agreat cu FMI (6,8% din PIB pentru 2010), urmand sa fie mai scada in anii urmatori. “Cu toate acestea, vedem in continuare riscuri de depasire a tintelor de deficit, in cazul in care se intarzie cu aplicarea masurilor stabilite si daca nu se implementeaza solutii structurale suplimentare (pentru cresterea eficientei, reforma sistemului de pensii, reorganizarea aparatului de stat)”, se mai arata in raportul citat.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Dan Bucsa: BNR ar putea aplica masuri de temperare a creditului