Valoarea productiei ramurii agricole a fost anul trecut la nivel national de 59,9 miliarde lei, in scadere cu 2,2% fata de anul 2008, arata datele transmise de Institutul National de Statistica (INS), ce face precizarea ca datele prezentate sunt semidefinitive.

Cea mai mare scadere s-a inregistrat la productia vegetala, de 2,8%, in timp ce valoarea productiei animale s-a diminuat cu 1,2% in 2009 fata de anul anterior. In schimb, valoarea serviciilor agricole au inregistrat anul trecut o crestere cu 5,2% fata de 2008, potrivit NewsIn.

Potrivit INS, nu s-au produs modificari esentiale in structura productiei, predominanta mentinandu-se productia vegetala (59,6%), urmata de productia animala (39,1%).

Pe de alta parte, datele INS arata ca structura valorica a productiei vegetale, pe principalele grupe de culturi, este diferita in cei doi ani. Astfel, in anul 2009 comparativ cu anul 2008, ponderea culturilor de cartofi si de fructe si struguri a crescut cu 4,3 puncte procentuale, respectiv cu 2,5 puncte procentuale, in timp ce ponderea culturilor de cereale a scazut cu 7,0 puncte procentuale, iar a plantelor uleioase cu 0,6 puncte procentuale.

Pe de alta parte, structura valorica a productiei animale pe principalele grupe de produse in anii 2009 si 2008 este relativ asemanatoare. La bovine, ovine si caprine, ponderea a crescut cu 0,8 puncte procentuale, respectiv cu 0,9 puncte procentuale, iar la porcine ponderea s-a diminuat cu 0,6 puncte procentuale.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Datele INS privind cresterea economica, contestate de economisti