Deficitul balantei de plati a Romaniei a continuat sa se adanceasca in luna mai, ajungand la 2,865 miliarde euro dupa primele cinci luni, pe fondul diminuarii excedentului din transferuri curente, care nu a reusit sa acopere deficitul comercial si pe cel al veniturilor, potrivit datelor BNR.
In primele cinci luni din 2009, deficitul balantei de plati a fost de 1,966 miliarde euro. Evolutia din luna mai reprezinta o tendinta de adancire a deficitului fata de primele patru luni din 2010, cand a fost de 2,06 miliarde euro, scrie NewsIn.

Deficitul comercial (FOB/FOB) - principala sursa care alimenteaza dezechilibrul extern - a continuat sa se restranga si in primele cinci luni din acest an, cu 11,8% pana la 2,444 miliarde euro, de la 2,771 miliarde euro in ianuarie-mai 2009.

Balanta serviciilor a inregistrat un deficit de 338 milioane euro in primele cinci luni din 2010, de 4,4 ori mai mare decat cel de 76 milioane euro din perioada similara a anului trecut, mai arata datele publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

Si in aprilie deficitul s-a adancit, ajungand la 2,06 miliarde euro dupa primele patru luni, pe fondul diminuarii excedentului din transferuri curente, care nu a reusit sa acopere deficitul comercial si pe cel al veniturilor

Principala cauza a deficitului balantei serviciilor a fost segmentul "alte servicii", care si-a adancit deficitul la 206 milioane euro, de la 117 milioane euro in primele cinci luni din 2009. De asemenea, segmentul "turism-calatorii" s-a dezechilibrat si mai mult, cu un deficit de 124 milioane euro, fata de 18 milioane euro in ianuarie-mai 2009.

La randul sau, balanta externa a serviciilor de transport a trecut pe deficit si a ajuns la -8 milioane euro in primele cinci luni, de la un excedent de 59 milioane euro in perioada similara a anului trecut.

Deficitul balantei veniturilor a scazut, in schimb, cu 6,4%, la 922 milioane euro in primele cinci luni ale acestui an, comparativ cu cel de 985 milioane euro inregistrat in ianuarie-mai 2009.

Romanii din strainatate au trimis in tara tot mai putini bani

Intrarile de bani in Romania din transferuri curente, care includ in special banii trimisi in tara de romanii din strainatate, au scazut in primele cinci luni ale acestui an cu 30,7% (893 milioane euro), pana la 2,012 miliarde euro.

In schimb, iesirile de bani au sporit cu 12,9%, de la 1,039 miliarde euro in ianuarie-mai 2009 pana la 1,173 miliarde euro in aceeasi perioada a acestui an.

In urma acestor evolutii, excedentul transferurilor curente - care intra in calculul balantei de plati - a scazut de peste 2,2 ori (cu 55%), de la 1,866 miliarde euro la doar 839 milioane euro in primele cinci luni din 2010.

Anul trecut, deficitul balantei de plati a Romaniei s-a redus cu 68,7%, la 5,05 miliarde euro, nivelul dezechilibrului extern revenind la nivelul din 2004, an in care dimensiunea economiei romanesti era, insa, mult mai mica.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri