Guvernul a publicat in Monitorul Oficial normele metodologice privind virarea la bugetul de stat a sumelor rezultate prin reducerea cu 25% a drepturilor salariale pentru personalul institutiilor publice, inclusiv a celor din BNR, CNVM, CSA si CSSPP.
Diminuarea cu 25% a cuantumului brut al drepturilor de natura salariala, inclusiv cuantumul contributiilor de asigurari sociale datorate de angajator aferent acestor sume se achita de catre Banca Nationala a Romaniei (BNR), Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM), Comisia de Supraveghere a Sisitemului de Pensii Private (CSSPP), Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).

La acestea se adauga, potrivit NewsIn, si institutiile publice finantate conform prevederilor ce vizeaza finantarile publice si finantele publice locale, precum si unitatile de invatamant superior de stat si unitatile sanitare publice cu paturi.

Astfel, sumele vor fi virate in contul de venituri al bugetului de stat 20.36.01.20 "Venituri ale bugetului de stat - varsaminte din reducerea drepturilor salariale conform Legii nr. 118/2010", deschis la unitatile Trezoreriei Statului din cadrul organului fiscal in raza carora angajatorii sunt luati in evidenta fiscala, se mai arata in normele din Monitorul Oficial.

Sumele prevazute anterior se declara organelor fiscale prin depunerea formularului 100 "Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat" pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei pentru care se platesc drepturile de natura salariala.

In acelasi timp, autoritatile si institutiile publice finantate integral din venituri proprii trebuie sa inregistreze
in contabilitate operatiunile privind reducerile salariale. In acest scop, Guvernul a publicat in Monitorul Oficial si o anexa cu monografia privind aceste inregistrari.

Guvernul a mai prevazut ca BNR trebuie sa inregistreze, la randul sau, operatiunile determinate de aplicarea prevederilor legii nr. 118/2010.
Guvernul si-a asumat raspunderea in Parlament pentru Legea nr. 118/2010 privind "stabilirea unor masuri necesare in vederea restabilirii echilibrului bugetar".

Aceasta initiativa a starnit dezaprobarea oficialilor Bancii Centrale Europene (BCE), care au criticat reducerea salariului guvernatorului bancii centrale, ca parte a masurilor de austeritate menite sa reduca deficitul bugetar al tarii.

Presedintele BCE, Jean-Claude Trichet, a aparat principiul independentei bancilor centrale inca de la numirea sa in fruntea institutiei europene, din 2003. "Principiul independentei bancii centrale cere ca nici o terta parte sa nu exercite o inflenta directa sau indirecta" asupra acesteia, sustin oficialii BCE, indicand faptul ca o atfel de procedura este interzisa de tratatele europene.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri