Crestere a veniturilor disponibile in regiune. NU si in Romania

Veniturile disponibile ale gospodariilor din Europa Centrala si de Est reprezinta aproximativ 65% din PIB si Erste Group estimeaza o crestere a acestora de 1 – 2,5% in 2010, insa Romania va fi o exceptie de la aceasta prognoza.
Veniturile disponibile ale populatiei au fost afectate de cresterea somajului si de scaderea veniturilor. „Avand in vedere cresterea productivitatii, perspectiva clara a cresterii salariilor in sectorul privat si cresterea somajului care se apropie de valoarea maxima, preconizam o crestere a veniturilor disponibile de aproximativ 1-2,5% anul viitor”, sustine Juraj Kotian, co-director Cercetare Macro in cadrul Erste Group.

In Romania, guvernul a aprobat masuri de austeritate ambitioase, inclusiv o crestere a cotei TVA cu 5 puncte procentuale, motiv pentru care cresterea veniturilor disponibile in termeni reali va ramane negativa anul viitor, din cauza cresterii inflatiei. Veniturile disponibile se vor reduce in Romania cu 0,8% anul viitor.

„Data fiind decelerarea puternica a cresterii creditarii si inversarea evolutiei imprumuturilor nete din ultimii doi ani, nevoia unor ajustari ulterioare ale ratelor de economisire in tarile din Europa Centrala si de Est este practica mai redusa”, sustine Juraj Kotian.

Juraj Kotian este de parere ca in urmatoarea perioada consumul va fi puternic corelat cu cresterea veniturilor disponibile, tendinta de a consuma pe credit urmand sa se diminueze.

„Prin urmare, ne asteptam ca revenirea economica determinata in prezent exclusiv de exporturi sa devina mai echilibrata. Mai mult, ratele sustenabile de economisire si cele nete de imprumut/creditare ar trebui sa determine o crestere mai putin vulnerabila a consumului din ECE in anii urmatori”, explica reprezentantul Erste Group.

In pofida unei cresteri nominale mult mai rapide in economiile
din Europa Centrala si de Est fata de economiile avansate, nivelul PIB pe cap de locuitor exprimat in euro ramane, insa, la un nivel scazut. In regiunea ECE predomina diferente importante, Republica Ceha fiind cea mai bogata tara din regiune, iar Romania, Serbia si Ucraina aflandu-se la celalat capat al clasamentului.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri