In anul de criza 2010, alocutiunea ambasadorului Henri Paul s-a concentrat in jurul temelor economice, reprezentantul diplomatic al Frantei cerand autoritatilor romane "eforturi pentru a imbunatati mediul de afaceri, pentru a spori transparenta si pentru a creste competitivitatea economica", astfel incat asteptarile partenerilor francezi sa nu fie inselate, potrivit NewsIn.

Pe de alta parte, ambasadorul a transmis un mesaj clar ca si-ar dori ca sistemul educational romanesc sa incurajeze mai mult folosirea limbii franceze.

Ambasadorul Henri Paul a vorbit despre masurile de austeritate care se impun nu numai in Franta si in Europa, ci si in Romania, amintind ca "dupa mai multi ani cu o crestere importanta, datorata in special investitiilor straine atrase de perspectiva integrarii europene", in 2009 tara noastra a cunoscut o recesiune foarte puternica, iar in 2010 va avea o crestere economica negativa.

"In Franta si in Europa, sunt necesare masuri stricte de economie, trebuie sa revizuim privilegiile noastre sociale si in special trebuie sa reechilibram sistemul de pensii si sa reinventam un model de crestere. Trebuie, de asemenea, sa gasim, printr-o analiza serioasa si aprofundata a punctelor noastre tari si a slabiciunilor noastre, modalitatile si solutiile pentru un nou inceput. Da, eu cred ca va exista un moment de dinainte si de dupa criza", a spus ambasadorul Henri Paul referindu-se la 2010 ca la un an de cotitura 2010, care "va ramane, fara indoiala, in memoria europenilor si in mod deosebit in memoria romanilor".

Ambasadorul a spus ca "Romania poate sa se bazeze pe solidaritatea europeana, care s-a manifestat deja in sustinerea ajutorului din partea FMI. Sunt convins ca eforturile sale vor gasi o contrapartida in mentinerea si aprofundarea acestui ajutor, in special in momentul revizuirii politicii agricole si a perspectivelor bugetare ale Uniunii europene", a subliniat reprezentantul diplomatic al Frantei.