Oamenii de afaceri trebuie sa fie mult mai atenti atunci cand semneaza anumite contracte, potrivit noului Cod Fiscal ei putand fi raspunzatori individual si solidar cu furnizorul unor bunuri pentru plata TVA. In cazul in care factura nu este emisa sau daca aceasta cuprinde date incorecte privind numele, adresa, demunirea si cantitatea bunurilor si serviciilor, de anul viitor si beneficiarul va fi considerat raspunzator, a declarat Ana-Maria Notingher, consultant la KPMG Romania.
De asemenea, beneficiarul va putea fi tras la raspundere si daca factura nu mentioneaza valoarea TVA sau daca o mentioneaza incorect si chiar si pentru faptul ca prestatorul nu si-a desemnat reprezentant fiscal in Romania. Totodata, s-a modificat si momentul emiterii facturii: acesta va fi considerat data livrarii bunurilor, iar pentru prestari de servicii, cel mai tarziu pana la finele lunii in care prestarea a fost efectuata, a declarat Notingher.

In ceea ce priveste impozitul pe venit, incepand din 2007 nu se vor mai impozita dividendele platite de o persoana juridica unei alte persoane juridice romane sau persoana juridica din statele membre UE in cazul in care beneficiarul dividendelor detine minimum 25% din titlurile de participare la persoana juridica romana, cel putin doi ani. Potrivit consultantului KPMG Roxana Ghigea, aceasta prevedere va fi modificata in functie de noile directive ale UE, care scad cota de 25% la 15% in 2007 si apoi la 10% in 2009.

O alta noutate pe care o aduce Codul Fiscal vizeaza impozitarea cu 16% si a veniturilor realizate din lichidare/dizolvare fara lichidare a unei persoane juridice de catre actionari/asociati persoane fizice. Obligatia calcularii, retinerii si virarii impozitului revine persoanei juridice. Impozitul calculat si retinut la sursa se vireaza pana la data depunerii situatiei financiare finale la Oficiul Registrului Comertului, intocmite de lichidatori. "E vorba de lichidarea voluntara, decisa de actionar. Intotdeauna a fost clar ca in momentul in care s-a achitat toate datoriile si urmeaza sa se distribuie banii, se va plati impozit. Cred ca actuala formula a Codului Fiscal clarifica exact modul in care se vor inregistra aceste sume in conturile firmelor.

Nu este vorba de o taxare a pierderii, pentru ca majoritatea firmelor romanesti au capitaluri mici si nu se poate vorbi de situatia in care nu-si recupereaza investitia initiala. E drept ca in cazul companiilor mari, masiv capitalizate, pot aparea situatii in care sa se recupereze mai putin decat s-a investit si aici ar putea fi o problema delicata, de impozitare a pierderii", ne-a declarat Arin Stanescu, presedintele Uniunii Nationale a Practicienilor in Lichidare si Reorganizare.

Ca urmare a introducerii cotei unice de 16% de impozitare a venitului a fost eliminata definitia venitului brut. Singurele exceptii de la aplicarea cotei de 16% asupra veniturilor se aplica celor obtinute din jocurile de noroc, impozitate ca si in prezent cu 20% si celor din transferul proprietatilor imobiliare, pentru care trebuie sa platesti statului 2% din pretul obtinut si nu din castigul obtinut. Pentru a putea vinde insa aceste proprietati trebuie sa nu ai restante in plata impozitelor locale pe respectivele case si terenuri. In plus, daca platesti impozitul pe cladiri si terenuri intr-o singura transa, pana pe 31 martie, vei putea beneficia de o reducere de pana la 10%, reducere stabilita de consiliul local.

Salariile romanilor care lucreaza in strainatate si cheltuielile cu pregatirea sau perfectionarea angajatilor nu vor fi impozitate nici in 2006. Totodata, se pare ca salariile specialistilor IT pentru crearea de software vor ramane in continuare neimpozitabile, Ministerul de Finante incercand sa reformuleze articolul astfel incat el sa nu mai poata fi calificat drept ajutor de stat.

Totodata, avantajele acordate sub forma de "stock option plan", la momentul angajarii si la momentul acordarii lor, vor fi impozitate numai ca venituri din investitii, sustin specialistii de la PriceWaterhouseCoopers.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri