Membrii Colectivului de Analiza Tehnica (CAT) pentru proiectul de exploatare miniera de la Rosia Montana se vor reuni la inceputul lunii septembrie, cand ar putea fi reluat procesul de avizare, a declarat ministrul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely (foto).
"Documentatia proiectului le-a fost trimisa membrilor CAT. Va avea loc, la inceputul lunii septembrie, o sedinta cu membrii CAT, care isi vor spune punctul de vedere si atunci vom relua probabil procesul, cu tot ce inseamna acesta. Numai in septembrie voi putea spune care sunt pasii urmatori", a spus Borbely, transmite NewsIn.

Ministrul Mediului afirmase anterior, cu ocazia unei vizite la Rosia Montana, ca nu se va impotrivi proiectului de exploatare miniera propus in zona si il va propune guvernului daca se va dovedi sigur pentru mediu si "nu va pagubi pe nimeni".

La inceputul lunii mai, Parlamentul European (PE) a votat in favoarea unei solicitari privind interzicerea mineritului pe baza de cianuri. Parlamentul invita astfel Comisia Europeana "sa propuna interzicerea totala a utilizarii tehnologiilor de minerit pe baza de cianuri in Uniunea Europeana pana la sfarsitul lui 2011", argumentand ca "aceasta este singura modalitate sigura de protejare a resurselor noastre de apa si a ecosistemelor impotriva poluarii cu cianuri in urma activitatilor miniere si sa efectueze, totodata, o evaluare normala a impactului".

Dezvoltatorul proiectului din Romania, compania Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), eticheta votul din PE drept un un atac orchestrat și fara scrupule impotriva Romaniei și dezvoltarii sale viitoare. "

Votul nu are niciun efect juridic și nu schimba legislația aplicabila in prezent pentru mineritul din UE. Romania respecta in totalitate legislația europeana cu privire la minerit. Aceasta legislație a fost revizuita in urma cu doar patru ani, ca urmare a unei analize și dezbateri complete și detaliate, care asigura utilizarea cianurii in condiții de siguranța, creand in același timp locuri de munca și contribuind la dezvoltarea tuturor statelor membre", au afirmat reprezentantii RMGC.

Organizatiile neguvernamentale ce sustin proiectul Rosia Montana cerusera PE, intr-o scrisoare deschisa, sa respinga motiunea de interzicere a cianurii in minerit, pe motiv ca aceasta ar fi o grea lovitura data dezvoltarii economice a Uniunii Europene. Demersul societatii civile a fost sustinut de alte aproape 40 de primarii, organizatii ale societatii civile si federatii sindicale, care, dupa cum se arata in scrisoare, sunt convinse la randul lor ca proiectul minier de la Rosia Montana este "singura sansa reala de dezvoltare a zonei".

In prezent, proiectul de la Rosia Montana este stopat din cauza faptului ca Ministerul Mediului a suspendat, in 2007, procedura de analiza a studiului de impact, invocand lipsa certificatului de urbanism. Reprezentantii RMGC au afirmat ca acest lucru s-a facut abuziv, fara respectarea legii, si ca vor ca guvernul sa reanalizeze proiectul si sa ofere cat mai repede un raspuns. [Seful Rosia Montana: Desi proiectul bate pasul pe loc 3 ani, investitorii nu ne-au impus termene-limita]

Reprezentantii companiei Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) au declarat in urma cu o saptamana ca de trei ani nu au mai avut niciun fel de dialog cu oficialii guvernului roman pe tema proiectului minier si ca aceasta investitie ar putea aduce 19 miliarde de dolari la PIB-ul Romaniei.

"Proiectul stagneaza din anul 2007. De trei ani, nu mai avem un dialog cu Guvernul. Utilajele sunt in Germania si asteapta sa incepem munca. Pana in prezent, au fost discutate in cadrul comisiei patru din zece capitole ale Studiului de impact si speram sa fim chemati cat de curand de comisie pentru continuarea procedurilor", a declarat directorul general RMGC, Dragos Tanase.

Potrivit acestuia, pana acum compania a cheltuit in cadrul acestui proiect aproape 300 milioane dolari, pe cercetari geologice si pe achizitii de proprietati.

De asemenea, potrivit unui studiu facut de Oxford Policy Management, proiectul minier al companiei RMGC ar putea contribui cu 19 miliarde dolari la PIB-ul Romaniei, prin prisma efectului de multiplicare generat de proiect pe intreaga sa durata de viata, si ar putea crea peste 3.000 de locuri de munca in total (2.300 din activitatea miniera propriu-zisa si circa 900 in faza operationala).
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri