Ministrul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, Adriean Videanu, a declarat vineri ca noua participatie a statului roman la EnergoNuclear, compania de proiect care va realiza reactoarele 3 si 4 ale centralei nucleare de la Cernavoda, va fi discutata miercurea viitoare in Guvern.

"Memorandumul este deja pregatit. Nu va pot spune acum ce decizie s-a luat, nu pot vorbi peste premier. Veti afla saptamana viitoare", a precizat Videanu.

Fostul secretar de stat din Ministerul Economiei, Tudor Serban, spunea la sfarsitul lunii mai ca s-a decis reducerea participatiei statului roman la EnergoNuclear, compania de proiect care va realiza reactoarele 3 si 4 ale centralei nucleare de la Cernavoda, de la 51%, o varianta posibila putand fi la circa 25%.

Nuclearelectrica si cei sase investitori, ArcelorMittal, CEZ, GDF-SUEZ, Enel, Iberdrola si RWE Power, au semnat in noiembrie 2008 Acordul Investitorilor pentru infiintarea companiei de proiect (EnergoNuclear SA), care va construi, pune in functiune si exploata Unitatile 3 si 4 de la CNE Cernavoda.

In urma negocierilor, s-a decis ca impartirea actiunilor intre partenerii de proiect sa fie astfel: Nuclearelectrica - 51%, CEZ - 9,15%, GdF-Suez - 9,15%, Enel - 9,15%, RWE Power - 9,15%, iar ArcelorMittal si Iberdrola, fiecare cate 6,2%. Unitatile 3 si 4 ar urma sa fie puse in functiune cel mai probabil in 2017.

Costul estimat pentru cele doua reactoare este de 4 miliarde de euro, iar fiecare unitate va avea o putere instalata de 720 MW. Durata de viata a unei unitati este de 30 de ani, cu posibilitatea prelungirii.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si