Politica fiscala nu trebuie sa derapeze in urmatoarea perioada, iar deficitul bugetar cu care se confrunta economia trebuie corectat de la radacina, adica prin reforme, el fiind unul de tip structural. Criza nu a generat problemele economiei, ci doar le-a accentat deoarece acestea existau de aproape 20 de ani, potrivit oficialilor BNR.
Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, a sustinut ieri o debatere pe tema "Romania 2010 - constrangerile economico-financiare si imperativele sociale" in care a dorit sa reliefeze ca este absolut necesar ca politica fiscala sa corecteze deficitul structural al economiei, deficit care nu a fost generat de criza economica, dar care exista si se adanceste inca din anii '90.

Reluarea cresterii economice nu va rezolva problema deficitului bugetar ridicat al Romaniei, a subliniat Isarescu, deoarece, in esenta, acesta este un deficit structural ce poate fi corectat doar prin reforme.

“In ceea ce priveste deficitele, ingrijorarea nu apare numai pentru ca ele sunt mari, ci si din cauza structurii lor, sunt deficite structurale, de durata, care sunt greu de corectat. Gravitatea deficitului structural este mai mare pentru economie. Simpla crestere economica nu corecteaza un deficit structural”, a explicat guvernatorul BNR.

Isarescu a subliniat ca daca problema deficitului structural se agraveaza, atunci se poate ajunge in situatia in care increderea jucatorilor din piete dispare, iar finantarea externa devine de negasit. Consilierul guvernatorului BNR, Lucian Croitoru, a precizat ca in perioada de crestere economica a Romaniei (2005-2008) statul era prea mare pentru potentialul sau, dar acest lucru era compensat de intrarile mari de capitaluri private.

"Sectorul privat a facut reducerile necesare imediat dupa criza, dar statul nu a putut sa faca acelasi lucru si, prin urmare, a fost nevoie de un imprumut de la Fondul Monetar International", a declarat Croitoru.

Deficitul de cont curent se apropia in 2007 si 2008 de aproape 14% din Produsul Intern Brut, insa in 2009, pe fondul crizei, deficitul extern a coborat la 4,5% din PIB, dar deficitul bugetar a depasit 7% din PIB.

"Pentru mine stabilitatea fiscala vine inaintea cresterii economice", a subliniat ieri Valentin Lazea, economistul sef al BNR, adaugand ca toate fraiele pentru corectarea dezechilibrelor tin de politica fiscala.

Cresterea rapida a deficitului bugetar odata cu iesirea Romaniei din faza de crestere economic rapid era inevitabila, insa statul nu a putut sa isi ajusteze suficient de rapid cheltuielile, conducand la necesitatea unui imprumut extern. "Corectia nu a putut fi facuta din considerente politice, dar o facem acum pe jumatate, din cresteri de venituri. Sper sa ne oprim aici", a spus guvernatorul BNR.

Isarescu a dorit, astfel, sa sublinieze ca nu este de dorit o alta majorare de taxe sau impozite, iar Valentin Lazea a mentionat ca in Romania nu exista apetenta pentru modificarea cotei unice de impozitare.

Economistul sef al BNR a mai avertizat ca Romania trebuie sa stea departe de masurile populiste deoarece acestea sunt periculoase, asumarea responsabilitatii individuale fiind singura solutie pe care romanii o au pentru iesirea din criza. Lazea sustine ca sistemul asigurarilor sociale a fost abuzat in Romania, dar statul trebuie sa nu ajunga intr-o situatie de supraindatorare externa.

Sistemul de ajutor social a fost abuzat, de exemplu, prin cresterea beneficiarilor de pensii de invaliditate”, a spus Lazea adaugand ca “oamenii incearca sa faca pe altcineva sa plateasca pentru consumul lor in exces fata de posibilitati”.

Lazea a mentionat ca de multe ori se uita ca imprumuturile externe trebuie rambursare, iar populismul este extrem de periculos. “Populismul, desi a aparut cu cateva decenii in urma in America de Sud, acum pare ca s-a mutat cu arme si bagaje in Europa”, a spus Lazea.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri