Consiliul Investitorilor Straini in Romania (FIC), care grupeaza peste 110 companii cu capital strain prezente pe piata locala, considera ca nivelul investitiilor straine pe care le va atrage Romania in acest an se va plasa sub cel de anul trecut, din cauza situatiei negative pe care o parcurge economia locala.
“Desi pe plan international economiile dau semne de revenire, ceea ce va determina o crestere a investitiilor directe, situatia economica din Romania nu este favorabila pentru investitorii straini. De aceea, consideram ca nivelul de anul trecut pe care l-a atins Romania in ceea ce priveste investitiile directe, nu va fi pastrat si in 2010. Cele sase luni de pana acum dovedesc ca Romania este inca in recesiune si cel mai probabil ca pana la sfarsitul anului nu vom avea o crestere pozitiva, ci una negativa, de 1-1,5%”, spune Doina Ciomag, director executiv in cadrul FIC.

Investitiile straine directe (ISD) in Romania s-au redus anul trecut cu 48,4% fata de 2008, pana la 4,9 mld. euro Cu toate acestea, Romania a ocupat pozitia secunda in grupul tarilor nou intrate in Uniunea Europeana, dupa Polonia, si locul 15 dintre cele 27 state membre UE, in ceea ce priveste investitiile atrase.

In primele cinci luni ale anului, ISD s-au redus cu 31,6% fata de perioada ianuarie-mai 2009, pana la 1,4 mld. euro, deficitul de cont curent fiind finantat in proportie de 50% prin investitii directe ale nerezidentilor din Romania, arata datele Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

“Eu sper ca in 2010 sa atingem acelasi nivel de investitii ca anul trecut si ma bazez pe cateva avantaje pe care le are Romania in raport cu celelalte tari din regiune: nivelul salarial scazut, doar in Bulgaria existand salarii mai mici, nivelul foarte competitiv de impozitare, precum si schemele de ajutor social acordate de catre stat sub forma unor granturi substantiale”, apreciaza Sorin Vasilescu, seful Directiei de Investitii straine din Centrul Roman pentru Promovarea Comertului (CRPCIS).

De asemenea, Vasilescu adauga ca un argument care arata ca nivelul ISD din Romania va creste in acest an este reprezentat de cele 23 intentii noi de investitii pe care le-a primit directia de pe care o conduce, in valoarea de 1,2 mld. euro. Daca s-ar materializa, proiectele ar crea 6.600 de locuri de munca.

"Domeniile in care investitorii sunt interesati sa aloce bani sunt industria auto, energiile regenerabile – in care avem o investitie de peste 100 mil. euro pentru productia de panouri fotovoltaice, materiale de constructii – fabrica de caramizi ecologice in valoare de 15 mil. euro si industria petroliera – investitia americanilor de la Lufkin”, mentioneaza Vasilescu.

In ceea ce priveste masurile de austeritate adoptate de Guvern, respectiv scaderea salariilor bugetarilor cu 25% si majorarea TVA de la 19% la 24%, reprezentantul FIC considera ca acestea reduc si mai mult sansele de relansare economica.

"Desi necesare, aceste masuri au ca efect reducerea consumului, deci diminuarea sansei ca pana la sfarsitul anului sa avem o crestere economica. Masurile de austeritate trebuie sa fie acompaniate de un set de masuri care sa duca la relansarea economica, sa sprijine investitiile si sa creeze locuri de munca", mentioneaza Ciomag, care adauga ca majorarea TVA ar trebui sa fie o masura temporara.
In opinia sa, majorarea TVA va influenta mai ales deciziile de investitii ale companiilor deja prezente in Romania.

FIC este o organizatie non-guvernamentala, care grupeaza cei mai importanti investitori straini din Romania. Companiile membre, care au circa 180.000 de salariati la nivel national, au investit peste 30 de miliarde de euro in ultimii 20 de ani pe piata locala.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri