El a anuntat totodata ca toate cererile de rambursare inaintate in cadrul proiectelor UE vor fi finalizate pana la 15 iunie, iar aceste cereri se vor incadra intr-un termen de maximum 60 zile, fata de 120 zile in prezent, informeaza Mediafax.

"Toate firmele cu proiecte europene la Ministerul Economiei vor primi banii pe baza cererilor de rambursare inaintate", a spus Boc.

Premierul a aratat ca este nemultumit de ritmul scazut al absorbtiei fondurilor UE si a cerut firmelor sa utilizeze facilitatile puse la dispozitie de Guvern, precum garantiile de stat si alte forme de sprijin.

La reuniunea de saptamana trecuta a comitetului interministerial pentru monitorizarea absorbtiei fondurilor comunitare, premierul Boc a declarat ca este nemultumit de nivelul scazut al platile efective realizate pentru programe finantate din fonduri UE raportat la totalul proiectelor depuse si a apreciat ca, in acest ritm, Romania risca sa nu poata cheltui toti banii alocati pentru 2010 de catre Executivul comunitar.

Citeste si:

Datele prezentate atunci de seful Guvernului releva ca pana la data de 9 iulie 2010 au fost depuse 18.177 proiecte pentru fonduri UE, in valoare cumulata de 38,9 miliarde euro, dintre care au fost aprobate 4.421 proiecte de 9,4 miliarde euro.

Din totalul acestora, contracte si decizii de finantare au fost semnate pentru 3.146 proiecte de 6,06 miliarde euro, dar totalul platilor efective s-a ridicat la doar 882 milioane euro.

La reuniunea de atunci, premierul a propus ministrului Dezvoltarii sa rezilieze contractele de finantare incheiate prin Programul Operational Regional cu primarii care intarzie cu 6-9 luni aplicarea proiectului, dupa ce ministrul a spus ca exista probleme deoarece derularea procedurilor depinde de autoritatile locale.

Seful Guvernului a amintit ca si anul trecut au fost inregistrate cazuri in care lucrarile au fost demarate dupa o perioada de 14 luni de la semnarea contractului.