Prim-vicepresedintele PDL Theodor Stolojan a declarat ca Romania va avea un mandat de negociere cu FMI, care "va fi aprobat" si care va fi facut public "la timpul potrivit".

Theodor Stolojan a fost intrebat de ziaristi daca la intalnirea coalitiei s-a discutat despre mandatarea ministrului de Finante, Sebastian Vladescu, de a negocia cu FMI reducerea cotei unice la 10% si cresterea TVA la 25%.

"Romania va avea un mandat de negociere si va fi aprobat acest mandat. Ce va contine vi se va spune la timpul potrivit", a raspuns Stolojan.

El a facut aceste precizari inainte de sedinta BPN al PDL, informeaza Mediafax.

Cotidianul "Evenimentul Zilei" scrie ca membrii coalitiei urmau sa discute, in sedinta din aceasta dimineata, despre mandatarea ministrului Finantelor de incepere a negocierilor cu expertii Fondului Monetar International (FMI) pentru reducerea cotei unice incepand de la 1 ianuarie 2011. Conform unor surse citate de "Evenimentul Zilei", ar fi vizate reducerea cotei unice atat pe venituri, cat si pe profit, la 10%, concomitent cu majorarea TVA la 25%, in paralel cu noi impozite sau cresterea altor taxe.

Pe de alta parte, Camerele de comert judetene propun Guvernului reducerea cotei unice de impozitare, renuntarea la TVA de 24% si contractarea de noi imprumuturi externe, pentru stimularea reluarii cresterii economice.

Setul de masuri anticriza cuprinde, de asemenea, scutirea de plata impozitului pe profit a firmelor nou infiintate (pe perioade de sase luni pentru activitatile de comert, de un an pentru activitatile de servicii si de doi ani pentru productia industriala si constructii), scutirea de plata impozitului pe profitul reinvestit pe o perioada de 2-3 ani si eliminarea de urgenta a impozitului minim obligatoriu.

In plus, camerele de comert cer plata imediata a datoriilor statului la firme private si compensarea restantelor institutiilor publice si societatilor de stat catre firmele private cu datoriile pe care aceste firme le au la bugetele de stat, se arata intr-un comunicat al Camerei de Comert si Industrie a Romaniei.


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si