Ministrul Finantelor Publice a declarat ca efectul majorarii TVA va fi analizat si ca "vom vedea daca recesiunea va fi in acest an de -1%, -1,5% sau -2%".

"Efectul introducerii TVA de 24% trebuie analizat si vom vedea daca recesiunea este de -1,-1,5 sau -2%", a afirmat Vladescu, citat de Mediafax.

El a adaugat ca deficitul bugetar luat in calcul in analizele actuale este cel convenit cu FMI, de 6,8%.

Presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii, Ovidiu Nicolescu, a declarat, dupa o discutie intre patronate si seful misiunii in Romania, Jeffrey Franks, ca FMI se asteapta ca economia Romaniei sa scada in acest an cu circa 2% si sa aiba o crestere modesta in 2011.

Totodata, Vladescu a mai spus ca Finantele nu au in analiza un scenariu care sa prevada reducerea cotei unice de impozitare la 10%, concomitent cu o noua majorare de TVA, la 25%.

O misiune comuna a FMI si Comisiei Europene se afla in perioada 26 iulie - 4 august la Bucuresti pentru o noua revizuire a acordului cu Romania, care va evalua modul in care Romania a indeplinit criteriile de performanta stabilite pentru finele lunii iunie si in cadrul careia urmeaza sa se discute si despre un nou set de prognoze macroeconomice.

Economia Romaniei va ramane in recesiune in 2010, sustin economistii, care mizeaza pe o scadere economica ce ajunge si la 3% din PIB, redresarea economica fiind amanata cel mai devreme pentru anul 2011. Scaderea drastica a consumului va face imposibila revenirea economiei romanesti, in conditiile in care consumul are cea mai mare pondere in formarea Produsului Intern Brut.

Top prognoze de scadere economica. Cat timp mai ramane Romania in recesiune?


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si