”Am stabilit foarte clar, ca obiectiv politic de reforma, ca pana la sfarsitul anului 2010 sistemul informatic unitar integrat sa fie finalizat”, a anuntat premierul Emil Boc, la finalul sedintei Executivului, potrivit NewsIn.

Guvernul a mai decis ca pana la finele anului 2011 sa fie puse in practica cardul national de sanatate - care, potrivit lui Boc, va cuprinde ”inventarul complet” al situatiei medicale in cazul fiecarui cetatean - fisa electronica a pacientului si reteta electronica.

”Fiecare cetatean nu va mai fi obligat sa mearga de fiecare data dupa o adeverinta la locul de munca, sa demonstreze ca a platit contributia de sanatate atunci cand merge la spital (...) si, in mod automat, aceste contributii sunt reflectate pe card”, a explicat premierul.

In ceea ce priveste fisa electronica a pacientului si reteta electronica, premierul a spus ca pentru aceste doua proiecte Romania poate beneficia de 50 de milioane de euro de la UE.

Citeste si:

Boc a spus ca implementarea sistemului informatic integrat in domeniul sanitar a fost impusa printr-un act normativ aprobat in anul 2000 si trebuia finalizata in 2002. ”Astazi (28.07.2010 n.red.) am discutat cateva aspecte extrem de importante care tin de reforma in domeniul sanatatii, pe o componenta pe care foarte putini au abordat-o. Nu au abordat-o, si ma refer la guvernele anterioare, pentru ca a fost si este inca o sursa de pierdere a banilor publici in domeniul sanitar”, a declarat Boc.

Potrivit sefului Executivului, punerea in practica a sistemului informatic integrat, cardului national de sanatate, fisei electronice a pacientului si a retetei electronice ar duce la economii anuale de 300 de milioane de euro.