Andreas Treichl, unul dintre cei mai influenti bancheri din Europa, ii trage de urechi pe politicienii din Romania si caracterizeaza capacitatea de atragere de catre Romania a fondurilor europene disponibile ca fiind “rusinoasa”.
Politicienii din Romania au sansa sa aduca statul printre principalele tari din Europa Centrala si de Est, dar o risipesc "in stil mare", a declarat presedintele si directorul general al grupului austriac Erste Bank, Andreas Treichl, potrivit Mediafax.

Intrebat despre listarea BCR, Treichl a spus ca Romania are probleme mai mari decat listarea unei banci.

"Cred ca presedintele si Guvernul ar trebui sa se asigure ca lucreaza impreuna si ca reusesc in sfarsit sa arate romanilor ca au tara sub control si sa nu mai dea vina pe oficiali ca nu sunt profesionisti", a afirmat seful grupului austriac, intr-o conferinta de presa.

El considera ca Romania este una dintre putinele state din Europa care au "o asemenea sansa" sa iasa din recesiune mai repede si mai bine decat orice alt stat.

"Nu vad nicio tara din Europa care isi face treaba atat de prost
in a profita de avantajele pe care le are. Si iubesc Romania, iubesc poporul roman, iubesc banca mea de acolo si nu inteleg pur si simplu ce se intampla", a spus Treichl.

El a adaugat ca politicienii au sansa sa aduca Romania in topul statelor din Europa Centrala si de Est.

"Nu stiu care cred politicienii ca este responsabilitatea lor. Ei au acum au sansa sa aduca Romania in varful Europei Centrale si de Est si o risipesc in stil mare. Si nu am nici cel mai mic indiciu de ce. Nu sunt prosti, nu sunt tampiti. Sunt foarte inteligenti, cunosc ceea ce trebuie sa faca, sunt bine educati, exista mult mai multi oameni de afaceri in Guvern decat in alte state si nu am niciun indiciu de ce nu fac nimic", a spus Treichl.

De asemenea, Andreas Treichl mai spune ca atragerea a doar 38 de milioane de euro de catre Romania din fondurile europene disponibile, de ordinul miliardelor de euro, reprezinta "o rusine dramatica".

"Faptul ca sunt disponibile miliarde, iar din acestea Romania a fost capabila sa ia 38 milioane de euro este o rusine. Este o rusine dramatica si sper ca ceva se va intampla in acest stat foarte foarte curand, in bine", a spus Treichl.

El a aratat ca Romania trebuie sa dezvolte infrastructura de transporturi prin investitii in drumuri si cai ferate.

"Sunt 35 de miliarde de euro care stau in Bruxelles pentru a fi investiti in Romania. Suma de 35 de miliarde de euro ar putea face Romania una dintre cele mai interesante state din Europa. Cu 35 de miliarde ar putea fi create milioane de locuri de munca in Romania si, astfel, sa fie ajutati oamenii sa lupte contra somajului", a spus Treichl.

El considera ca toate bancile din Romania, BERD si companiile prezente in Romania "ar face orice" sa ajute Guvernul sa miste lucrurile in domeniul fondurilor europene.

"Toata lumea este pregatita. Directorul general din Romania (Dominic Bruynseels, seful BCR - n.r. ) a petrecut foarte mult timp cu colegii lui pentru a lucra la un plan despre cum sa aduca din nou investitiile in Romania. Despre cum sa atraga fondurile de la UE. Nimic nu se intampla!", a continuat Treichl.

In ceea ce priveste expunerea Erste pe Romania, Treichl a aratat ca grupul nu vrea sa-si reduca angajamentele.

"Suntem in Romania sa facem afaceri, vrem sa finantam companiile si oamenii. Pentru moment este foarte dificil si avem pierderi legate de credite. Vrem doar sa ne creasca volumul creditelor", a spus seful Erste.

El a mentionat ca grupul are bani si lichiditate suficienta, iar Romania are o banca centrala care a facut "o treaba fantastica" in a mentine stabilitatea in tara.

Eterna problema a fondurilor europene

Si reprezentantii FMI s-au declarat, recent, ingrijorati de gradul de absorbtie a fondurilor europene.

Totodata, presedintele UGIR-1903, Cezar Coraci, a declarat ca oficialii FMI au transmis patronatelor ca exista riscul ca Romania sa piarda fonduri europene importante, de 20 miliarde euro in urmatorii ani, ca urmare a modului "dezastruos" de atragere a acestora.

Premierul Emil Boc a declarat sambata ca vor fi reziliate contractele incheiate de firme pentru proiecte finantate si de Uniunea Europeana unde lucrarile sunt intarziate cu 6-9 luni, iar primele "semnale publice" in acest sens vor fi lansate in saptamanile urmatoare.

El a anuntat totodata ca toate cererile de rambursare inaintate in cadrul proiectelor UE vor fi finalizate pana la 15 iunie, iar aceste cereri se vor incadra intr-un termen de maximum 60 zile, fata de 120 zile in prezent.

Boc a cerut prefectilor sa verifice contractele finantate din fonduri UE, aratand ca proiectele inregistreaza intarzieri de pana la un an fata de graficul stabilit, intarzieri generate nu de instantele judecatoresti care rezolva contestatiile, ci de documentatiile prost intocmite, scrie 9AM.

Premierul a cerut prefectilor sa nu mai "arunce vina" pentru intarzieri pe instantele judecatoresti care analizeaza contestatiile formulate la licitatii, deoarece in majoritatea cazurilor problemele sunt generate de documentatiile prost intocmite. [De ce nu obtine Romania fonduri europene?]

La inceputul lunii iulie, presedintele Traian Basescu a declarat ca Ministerul Transporturilor nu a atras nicio finantare europeana din cauza incompetentei angajatilor "arhiselectionati" si ca el, daca ar fi fost in locul ministrului Radu Berceanu, i-ar fi dat afara pe toti care gestioneaza proiectele.

Suntem jalnici la absorbtia fondurilor europene! Ce solutii avem?

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri