Guvernul a aprobat Programul Economic de Preaderare (PEP) actualizat si l-a transmis la Bruxelles. Intre prevederile PEP, acordul cu FMI si programul de guvernare exista unele neconcordante
Guvernul a aprobat saptamana trecuta Programul Economic de Preaderare (PEP) revizuit, pentru perioada 2005-2007, document care contine politicile economice ce urmeaza sa fie implementate pentru indeplinirea criteriilor economice de aderare si pentru pregatirea economiei in vederea integrarii in piata unica europeana.

Comisia Europeana a solicitat adaptarea PEP la noul program de guvernare, avand in vedere ca masurile de politica economica prevazute in Programul de guvernare 2005-2008 aduc schimbari importante in raport cu premisele care au stat la baza editiei 2004. Obiectivele strategice raman, in general, aceleasi, acestea decurgand din necesitatea imbunatatirii functionarii pietelor, astfel incat in momentul aderarii, in anul 2007, economia romaneasca sa faca fata presiunilor concurentiale si fortelor pietei din cadrul UE. Programul Economic de Preaderare a fost transmis la Bruxelles, la sfarsitul saptamanii trecute. Totusi, intre prevederile PEP, acordul cu FMI si programul de guvernare exista unele neconcordante, precum cele privind privatizarea sau lichidarea unor societati, scaderea contributiilor la asigurarile sociale cu 10% pana in 2008 si nu incepand cu anul viitor.

De asemenea, PEP prevede o crestere economica de 6% pentru acest si incadrarea intr-un deficit de cont curent de 6,3%, in timp ce in negocierile cu FMI s-a stabilit o crestere a PIB de 5,5% si un deficit de cont curent de 6,9%.

Salariul mediu brut va creste cu 60% pana in 2008

Conform PEP, salariul mediu brut pe economie va creste, in perioada 2005 - 2008, cu aproximativ 60% fata de nivelul inregistrat la sfarsitul anului 2004. "Avem in vedere sa acceleram ritmul de scadere a contributiilor la asigurarile sociale, care urmeaza sa fie diminuate cu pana la 10 puncte procentuale in anul 2008", se afirma in PEP. Contributiile sociale ar urma sa scada cu trei puncte in 2006, cu patru puncte in 2007 si cu trei puncte in 2008 (opt din zece puncte procentuale vor fi operate la angajatori). Reamintim, autoritatile au discutat despre reducerea cu 10 procente a acestor contributii incepand chiar cu anul viitor.

Totusi, Guvernul este dispus sa majoreze impozitele si sa incetineasca ritmul de scadere a contributiilor la asigurarile sociale, daca masurile de imbunatatire a colectarii veniturilor nu aduc rezultatele asteptate. In prezent, aceste contributii sunt la un nivel cumulat de 49,5% pentru angajatori si salariati.

Tarife ajustate periodic

PEP prevede continuarea ajustarii periodice a tarifelor la energie, gaze si transport pe calea ferata, conform acordurilor convenite cu organismele internationale. De asemenea, vor fi ajustate preturile si tarifele celorlalte produse administrate (transportul de calatori pe calea ferata si fluviala, serviciile telefonice si postale de baza, apa potabila si canalizarea, medicamentele). In cursul acestui an, pretul gazelor naturale furnizate populatiei va fi majorat cu cel putin 30 de procente (fata de 20 de procente cat se anuntase initial) tarifele pentru electricitate vor fi majorate cu 2,5% - 5%, in acest an urmand sa fie introduse si accize la electricitate. Mai mult, Guvernul va accelera ritmul de armonizare a nivelului accizelor, la toate produsele accizate, urmand ca o etapa in acest sens sa fie aplicata de la 1 octombrie 2005, si nu de la 1 iulie 2006.

La 1 iulie 2005, pretul national de referinta al energiei termice va fi majorat cu 20%, impactul asupra ratei inflatiei urmand sa fie vizibil in lunile octombrie si noiembrie, odata cu inceperea furnizarii agentului termic.

Potrivit PEP, procesul de ajustare structurala a industriei in perioada 2005-2007 va cuprinde modernizarea societatilor cu potential de competitivitate, dar si reorientarea, redimensionarea sau inchiderea partiala sau integrala a unor capacitati de productie fara desfacere, cu rezolvarea problemelor sociale. Productia industriala este prevazut sa creasca, astfel incat in anul 2007 sa fie cu circa 16% mai mare fata de anul 2004, cu un ritm mediu anual de 5,1%.

Inflatie peste 8%, in anumite conditii

Realizarea tintei de 7% stabilita pentru 2005 poate fi afectata de o serie de fenomene negative, iar daca aceste riscuri se vor manifesta, cresterea preturilor de consum ar putea depasi 8%, se mai arata in PEP. Aceste riscuri ar putea fi reprezentate de cresterea insuficienta a competitivitatii interne a productiei din cauza unui ritm lent al implementarii reformelor structurale, care sa duca la mentinerea presiunilor ofertei asupra cererii.

De asemenea, o posibila accentuare a consumului populatiei, pe fondul cresterii venitului datorita introducerii cotei unice de impozitare, cresterea creditarii datorita reducerii dobanzilor si majorarea peste asteptari a preturilor reglementate ar putea contribui la depasirea tintei de inflatie. Alti factori de risc, enumerati in document, sunt cresterea speculativa a preturilor ca urmare a denominarii monedei nationale, evolutii neasteptate ale mediului extern (raportul euro/dolar; majorari sensibile la preturile resurselor energetice primare) si majorarea preturilor la produsele alimentare in situatia obtinerii unei productii agricole insuficiente.

Reducerea inflatiei va fi influentata si de procesul de accelerare si finalizare a privatizarii intreprinderilor de stat si restructurarea unitatilor producatoare de pierderi, mergandu-se pana la inchiderea acestora. Prin disciplina financiara, vor fi atenuate si chiar eliminate arieratele si situatiile de majorare a salariilor la un nivel superior ritmului de productivitate, diminuandu-se, astfel, caracterul inertial al inflatiei. Pocedurile de privatizare pentru CET Borzesti, CET Doicesti, Electrocentrale Braila, Electrocentrale Bucuresti, CET Galati, CET Titan sunt in derulare in acest moment, potrivit PEP. La sucursalele Termoelectrica Braila, Doicesti si Borzesti va continua activitatea de atragere a investitiilor. Reamintim, conform acordului cu FMI, grupurile energetice ale termocentralelor Braila, Borzesti si Doicesti urmeaza sa fie inchise. In anul 2005 va fi sistata activitatea la un numar de 20 de mine si cariere nerentabile si va continua realizarea lucrarilor din Programul de inchidere a minelor pentru acest an, ceea ce va conduce la disponibilizarea a circa 6000 de salariati. Programul cu FMI prevede inchiderea a zece mine in acest an.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri