Dupa cele patru editii ale noului Cod Fiscal, se pare ca cea de-a cincea, revizuita si adaugita, va poposi joi pe masa Guvernului. „Dorim sa inaintam Guvernului Proiectul privind modificarea Codului Fiscal in aceasta saptamana pentru o prima lectura, in sedinta de Guvern, urmand ca, probabil, saptamana viitoare, sa inaintam proiectul de ordonanta pentru aprobare“, a afirmat ieri, secretarul de stat din Ministerul Finantelor, Ioan Catalin Doica.

Acesta a admis ca unele articole se afla inca in suspensie la cererea mediului de afaceri. Printre acestea se afla cel vizand posibilitatea acordarii deducerilor integrale a reevaluarii mijloacelor fixe.

Impozitarea dobanzilor pentru conturile la vedere reprezinta un alt punct controversat, avand in vedere ca dobanda la acestea este foarte mica, mult sub rata inflatiei. Impozitul pe dobanzile la conturile aflate la vedere a fost gandit ca o masura anti-speculativa, luata inaintea liberalizarii contului de capital. Atunci, anumite banci aveau dobanzi extrem de favorabile pentru conturile curente.

In ceea ce priveste accizele, exista inca discutii pe tema introducerii pretului minim de referinta la alcool si tutun, considerat anticoncurential de Consiliul Concurentei. Totusi, se pare ca, in cazul in care acesta va fi retras, va ramane totusi in text acciza minima de 100% din acciza tigarilor celor mai vandute. Insa si aceasta ar putea fi respinsa de Consiliul Concurentei. La impozitele si taxele locale, discutiile se poarta pe cuantumul maxim pana la care pot creste impozitele pe cladiri platite de persoanele juridice. De asemenea se ia in calcul si impozitul pe masini care creste in cascada si nu gradual.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Orban: USR are o pozitie nerezonabila