Preturile productiei industriale pe total, piata interna si externa, au crescut in iunie cu 0,4% fata de luna mai si cu 6,2% fata de luna corespunzatoare din anul anterior, potrivit datelor anuntate de Institutul National de Statistica (INS), informeaza Mediafax.

Astfel, dupa destinatie, atat preturile productiei industriale pentru piata interna, cat si cele pentru piata externa au urcat in iunie, fata de mai, cu 0,2%, respectiv cu 0,8%.

Pe sectoare de activitate, au consemnat cresteri de preturi produsele din industria extractiva (+1,8%), industria prelucratoare (+0,5%), la distributia apei; salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare (+0,4%). Scaderi de preturi au avut loc la productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (-0,5%).

Pe marile grupe industriale, in iunie, comparativ cu mai, s-au efectuat majorari de preturi in industria bunurilor intermediare (+1%), industria bunurilor de uz curent (+0,7%), industria bunurilor de folosinta indelungata (+0,7%), industria bunurilor de capital (+0,6%).

Scaderi de pret se constata in industria energetica (-0,7%).

Raportat la aceeasi luna din 2009, in iunie anul acesta, s-au remarcat majorari de preturi in industria prelucratoare (+7%), la distributia apei; salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare (+6,2%), in industria extractiva (+3,8%), la productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (+2,9%).

Pe marile grupe industriale, cresteri semnificative de preturi, comparativ cu iunie 2009, au avut loc la produsele din industria energetica (+10,1%).

Sub nivelul inregistrat pe total s-au situat preturile produselor din industria bunurilor intermediare (+6%), industria bunurilor de uz curent (+5,6%), industria bunurilor de folosinta indelungata (+4,4%) si industria bunurilor de capital (0,5%).


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Fordaq: Industria lemnului si industria mobilei sunt in criza