Volumul cifrei de afaceri din comertul cu amanuntul, cu exceptia vanzarilor de autovehicule si motociclete, a scazut in primul semestru, fata de perioada similara din 2009, atat ca serie bruta, cat si ajustata in functie de zilele lucratoare si de sezonalitate cu 4,1% si, respectiv, cu 5,1%, scrie Mediafax.

Evolutia din ianuarie-iunie 2010 a fost cauzata de reducerea vanzarilor de produse alimentare, bauturi si tutun cu 6,1% ca serie bruta si cu 7% ca serie ajustata si a celor de produse nealimentare cu 4,9% ca serie bruta si cu 5,8% ca serie ajustata, se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica (INS).

In schimb, comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate a crescut cu 0,9% ca serie bruta si cu 0,6% in functie de numarul de zile lucratoare si sezonalitate.

In iunie, comparativ cu mai, volumul cifrei de afaceri din comertul cu amanuntul, cu exceptia autovehiculelor si motocicletelor, a crescut cu 6,8% ca serie bruta si cu 3,1% ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate.

Cresterea a fost sustinuta de vanzarile de produse nealimentare (+9,7% ca serie bruta, 4% ca serie ajustata), comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate (+5,3% si, respectiv, 2,8%) si vanzarile de produse alimentare, bauturi si tutun (+4,3%, respectiv 3,9%).

Fata de iunie 2009, volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu amanuntul a urcat in aceeasi luna din acest an atat ca serie bruta, cat si ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, cu 4,8% si, respectiv, cu 3,2%. Evolutia a fost sustinuta de cresterea vanzarilor de carburanti pentru autovehicule in magazine specializate (+11,1% ca serie bruta, 10% ca serie ajustata) si a vanzarilor de produse nealimentare (+5% si, respectiv, 4,9%). Comertul cu produse alimentare, bauturi si tutun in perioada analizata a urcat usor, cu 0,6%, ca serie bruta si a scazut cu 1,1% ca serie ajustata.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si