Discutiile privind un nou acord al Romaniei cu Fondul Monetar International sunt premature, indiferent daca ar fi vorba de un simplus acord sau de unul care sa implice si un nou imprumut.

Este prematur ca Guvernul Romaniei sa se gandeasca la un nou acord cu Fondul Monetar International, sustine seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks (foto), in conditiile in care actualul acord cu Fondul se va incheia abia anul viitor in mai.

Pe de alta parte, Mihai Tanasescu, reprezentantul Romaniei la FMI, sustinea recent ca discutiile pentru un nou parteneriat cu FMI si Comisia Europeana ar putea incepe la urmatoarea misiune de evaluare, in luna octombrie. Tanasescu este de parere ca Romania nu va avea nevoie totusi si de un nou imprumut.

Romania a incheiat in mai 2009 un acord de tip stand-by cu FMI care avea atasat un imprumut in valoare de 12,95 miliarde de euro, iar Comisia Europeana, Banca Mondiala si alte institutii internationale au suplimentat imprumutul pana la aproape 20 miliarde de euro.

Economistii sustin ca Fondul nu ne poate acorda un nou imprumut deoarece expunerea sa pe Romania este deja ridicata.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si