Guvernul a depasit in primul semestru tinta privind cheltuielile primare stabilita in acordul cu FMI cu aproape 800 de milioane de lei, suma compensata prin reducerea cheltuielilor cu investitiile, conform scrisorii de intentie la acordul stand-by, obtinuta de Mediafax.

Potrivit programului, Guvernul a afectuat in primele sase luni cheltuieli primare in cuantum total de 66,974 miliarde de lei, fata de limita stabilita in program, de 66,2 miliarde de lei.

"Tinta indicativa privind balanta financiara a companiilor de stat cu cele mai mari pierderi a fost indeplinita la finele lunii iunie, dar cea privind cheltuielile primare curente a fost ratata cu 0,15% din PIB, fiind compensata de cheltuielile mai mici de capital (investititii - n.r.)", se arata in document.

Cheltuielile primare includ cheltuielile de personal, cu bunurile si servicile, exclusiv fondurile UE nerambursabile, subventiile, transferurile catre entitati publice, pensii, respectiv categoria de asistenta sociala din bugetul asigurarilor sociale si o treime din aceeasi categorie din bugetul de stat, ajutorul de stat si alte cheltuieli din categoria transferuri, Fondul de rezerva, precum si alte cheltuieli raportate lunar.

De asemenea, veniturile totale colectate in prima parte a anului la bugetul general consolidat au fost de 74,33 miliarde de lei, sub tinta indicativa stabilita in acord, de 74,95 miliarde de lei.


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Seful Comisiei economice din Senat: "Guvernul traieste pe datorie"