Economia Romaniei va evolua sub potential in urmatoarea perioada, chiar si in 2012, desi se va observa o revigorare, iar cresterea economica s-ar putea relua din 2011.
Produsul Intern Brut se va situa o perioada mai lunga sub nivelul potential, desi cresterea economica ar putea fi reluata in Romania in 2011.

"Economia va functiona sub potential si in perioada urmatoare, dar speram ca economia se va revigora treptat, cu o anumita intarziere", a declarat guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu.

Scaderea economica din Romania va fi de 1,9% in acest an din cauza cererii slabe de pe plan intern si a inundatiilor severe din intreaga tara, potrivit estimarilor Fondului Monetar International prezentate de Jeffrey Franks.

Seful misiunii FMI in Romania sustine ca redresarea economica reala o sa devina vizibila de la finalul acestui an, iar in 2011 economia va inregistra o crestere de aproximativ 1,5 - 2%.

Economia va reveni pe crestere cel mai probabil in a doua jumatate a anului viitor, sustinuta in principal de investitii si exporturi, a declarat viceguvernatorul BNR Cristian Popa, potrivit Mediafax.

"Vedem pentru intreg anul 2011 o revenire in teritoriu pozitiv a PIB-ului. Pe trimestre vedem aceasta revenire mai probabila de la jumatatea anului viitor", a spus Popa.

El a mentionat ca banca centrala anticipeaza ca economia va evolua intr-o directie diferita fata de compozitia asimetrica inregistrata pana in trimestrul al treilea din 2008, cand a inceput criza.

"O sa fie o combinatie de crestere economica intre cerere interna si exporturi, dar o combinatie la care cererea interna o sa se vada mai degraba prin efortul investitional, nu numai consumul. Cred cã deja consumul a fost pe o panta negativa si il vad cu greu scazand mult mai mult. Cred ca asta este o crestere la care ne referim ca fiind sanatoasa", a continuat Popa.

El considera ca estimarea privind scaderea economiei cu 2% in acest an impaca destul de bine versiunile pesimiste ale unor analisti cu cele mult mai optimiste.

Pretul unui pachet de tigari va creste cu mai mult de 5%

Pretul unui pachet de tigari va creste cu mai mult de 5% dupa majorarea TVA de la 19% la 24%, pentru ca acciza se va aplica la un nivel de baza mai inalt, a declarat guvernatorul BNR.

"Am introdus ceva majorari la preturile tutunului - acciza calculata la un pret cu TVA ar face ca din aceasta luna pretul unui pachet de tigari sa creasca semnificativ, mai mult decat majorarea TVA", a explicat Isarescu in conferinta de prezentare a Raportului asupra inflatiei.




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri