Popa, BNR: Revenirea pe crestere a economiei, in a doua parte din 2011

Economia va reveni pe crestere cel mai probabil in a doua jumatate a anului viitor, sustinuta in principal de investitii si exporturi, a declarat viceguvernatorul BNR Cristian Popa, potrivit Mediafax.

"Vedem pentru intreg anul 2011 o revenire in teritoriu pozitiv a PIB-ului. Pe trimestre vedem aceasta revenire mai probabila de la jumatatea anului viitor", a spus Popa.

El a mentionat ca banca centrala anticipeaza ca economia va evolua intr-o directie diferita fata de compozitia asimetrica inregistrata pana in trimestrul al treilea din 2008, cand a inceput criza.

"O sa fie o combinatie de crestere economica intre cerere interna si exporturi, dar o combinatie la care cererea interna o sa se vada mai degraba prin efortul investitional, nu numai consumul. Cred cã deja consumul a fost pe o panta negativa si il vad cu greu scazand mult mai mult. Cred ca asta este o crestere la care ne referim ca fiind sanatoasa", a continuat Popa.

El considera ca estimarea privind scaderea economiei cu 2% in acest an impaca destul de bine versiunile pesimiste ale unor analisti cu cele mult mai optimiste.

In opinia sefului misiunii FMI, Jeffrey Franks, evolutia economiei ar putea arata o crestere usoara a PIB in trimestrul al doilea, perioada urmata de scadere in trimestrul trei si din nou o crestere in trimestrul patru sau primul trimestru al anului viitor.

Pentru acest an atat FMI, cat si Comisia Europeana, au o proiectie de 1,9% privind scaderea economiei, iar pentru anul viitor se anticipeaza o crestere de 1,5% sau chiar mai mult.

Economia Romaniei a intrat in recesiune in trimestrul al treilea din 2008, odata cu scaderea Produslui Intern Brut in termeni ajustati sezoneri, fata de precedentele trei luni, cu 0,1%. Incepand de atunci, PIB-ul a inregistrat scaderi in fiecare trimestru, exceptand cresterea usoara, de 0,1%, din trimestrul al treilea din 2009.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri