Presedintele Traian Basescu se va intalni pe 14 septembrie, la Baku, cu omologii sai din Georgia si Azerbaidjan, la un summit pe tema transportului de gaze pe traseul Azerbaidjan - Georgia - Romania (proiectul AGRI), la reuniune urmand sa participe si oficialitati europene, anunta Mediafax.
Summit-ul va fi precedat de o intalnire pregatitoare a grupurilor de lucru, pe 6 septembrie, si o reuniune a ministrilor de resort din cele trei tari, care va avea loc pe 13 septembrie, de asemenea la Baku, potrivit Ministerului Industriei si Energiei din Azerbaidjan, citat de agentia Trend.

La reuniunea din 14 septembrie vor participa si presedintele Comisie Europene, Jose Manuel Barroso, dar si comisarul european pentru Energie, Günther Oettinger.

Discutiile se vor concentra in jurul proiectului de a transporta gaze catre Europa pe ruta Azerbaidjan - Georgia - Romania, potrivit autoritatilor azere.

Romania, Azerbaidjan si Georgia au incheiat in luna mai un acord la Tbilisi privind infiintarea unei companii mixte care va tranzita gaze azere catre Europa, prin intermediul Georgiei.

Compania urma sa fie infiintata la Bucuresti in termen de 30 de zile, avand ca actionari companiile Romgaz Medias, SOCAR (Azerbaidjan) si GOGC (Georgia).

Proiectul prevede constructia unui terminal de lichefiere a gazelor pe litoralul Marii Negre si transportul maritim al acestora in Romania, unde se va construi o unitate de regazeificare.

"Avand in vedere ca Romania a finalizat interconexiunea cu Ungaria, iar anul viitor va fi finalizata si cea cu Bulgaria, sistemul national de transport va putea asigura transportul de resurse energetice din zona Marii Caspice catre UE si piata interna", a declara atunci ministrul Economiei, Adriean Videanu.

In luna aprilie, cele trei parti au semnat la Bucuresti un memorandum de cooperare in domeniul transportului gazelor naturale lichefiate.

Potivit agentiei Trend, se anticipeaza ca infiintarea companiei joint-venture sa fie finalizata in toamna. In prima etapa, consortiul va pregati un studiu de fezabilitate, urmand apoi sa caute finantare si sa inceapa constructia terminalelor din Georgia si Romania, precum si a altor lucrari de infrastructura.

Compania de proiect va putea demara in septembrie procedurile de licitatie publica pentru a pregati studiul de fezabilitate.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri