Ministerul Transporturilor doreste ca statul sa majoreze capitalul social al Companiei de Infrastructura Feroviara cu suma de 4.600 miliarde lei vechi, pentru a acoperi datoriile firmei, a declarat ministrul de resort, Gheorghe Dobre.

El a precizat ca ministerul pe care il conduce a elaborat deja un proiect de act normativ pentru reglementarea situatiei. „Este o ordonanta de urgenta pe circuitul de avizare“, a spus Dobre. In luna martie, cand sindicatele feroviare amenintau cu greva generala, Dobre arata ca sistemul feroviar din Romania este in faliment, iar companiile din domeniu au datorii de zeci de mii de miliarde de lei. „Compania de infrastructura, de exemplu, are un venit anual de 16.000 miliarde lei si datorii de 19.900 miliarde lei, din care 4.300 miliarde lei reprezentand impozite retinute in contul salariatilor prin stopaj la sursa, 10.000 miliarde lei la bugetul de stat si 4.000 miliarde lei la furnizori“, spunea Dobre la acea data.

El preciza ca s-a ajuns in aceasta situatie dupa ce, in perioada 2002-2004, compania a detasat 6.000 de salariati la cateva filiale si a achitat angajatilor salariile nete, fara plata impozitelor aferente. „Au fost falimentate, astfel, si filialele. Cand o filiala are datorii la stat de 725 miliarde lei nu poate rezista si intra in faliment. Nu este doar cazul companiei de infrastructura, ci si al operatorului de calatorie, care are pierderi de 2.300 miliarde de lei“, a spus Dobre in luna martie.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
CFR Marfa estimeaza pierderi de peste 232 de milioane de lei in 2018