Rata lunara a inflatiei s-a situat in iulie la 2,95%, conform sondajului AAFBR (estimarile fiind incadrate in intervalul 2,4% - 3,6%), in timp ce rata anuala a fost de 7,5% (estimarile variaza intre 7% si 8,3%).

Pentru finele anului 2010, estimarea membrilor AAFBR care au raspuns la sondaj plaseaza rata anuala a inflatiei la 8,1% (estimarile variaza intre 7% si 8,5%). Estimarea de 8,1% reprezinta opinia a 25% dintre respondenti.

AAFBR este o asociatie profesionala fara scop lucrativ, infiintata in luna ianuarie 2008 si care reuneste in randurile sale peste 50 de analisti din sectorul bancar, fonduri de pensii, societati de administrare a investitiilor, societati de asigurari si din piata de capital.

Primele date oficiale privind impactul majorarii cotei TVA cu 5 puncte procentuale - la 24% - asupra evolutiei preturilor in luna iulie vor fi publicate miercuri de catre Institutul National de Statistica. Economistii sustin ca inflatia lunara ar putea fi de pana la 3 puncte procentuale, insa se asteapta la majorari de preturi si in lunile urmatoare.