Dupa declaratiile de saptamana trecuta, in care a atacat bancile, presedintele Traian Basescu a revenit cu un interviu la RRA, in care a spus ca Romania a trecut "la mustata" de momentul dificil, fiind foarte aproape de un rateu si ca introducerea cotei unice pe orice fel de venit reprezinta o solutie pentru viitor.
Presedintele Traian Basescu a declarat ca Romania a trecut "la mustata" de momentul dificil, fiind foarte aproape de un rateu, el precizand ca este optimist in privinta cresterii economice "sanatoase", care sa nu se mai bazeze pe speculatii imobiliare si credite cu buletinul.

"Am ajuns deja la o limita care ne-a dus aproape de un rateu. Am trecut la mustata de momentul dificil. Va pot spune ca, uitandu-ma la cifrele semestrului unu, incep sa devin optimist si sunt optimist ca Romania poate sa isi reia cresterea economica sanatoasa. Nu as vrea sa mai revenim la o crestere economica bazata pe sectorul imobiliar exploziv si extrem de speculativ sau pe credite cu buletinul. As vrea sa avem o crestere economica sanatoasa si se prefigureaza conditiile pentru acest lucru", a spus Basescu, potrivit Mediafax.

Seful statului a tinut sa faca referire, ca "un lucru imbucurator", la faptul ca Romania s-ar putea sa aiba o crestere economica de 0,1 - 0,2 % in trimestrul doi fata de trimestrul unu.

"Daca nu am fi fost in situatia sa aplicam TVA crescuta, cred ca si trimestrul trei si patru ar fi fost cu crestere pozitiva", a precizat Basescu, care a aratat ca cele doua masuri suprapuse, reducerea cu 25% a fondului de salarii si crestere cu 5% a TVA, nu mai pot da speranta ca Romania va avea o crestere pozitiva sau macar zero in cursul anului 2010.

Cele mai importante declaratii ale lui Traian Basescu

• industria si chiar agricultura inregistreaza cresteri, singurul sector blocat fiind constructiile;

• el a precizat ca se bucura de revenirea "sanatoasa" a economiei; "Ma bucura ca se produce o revenire sanatoasa a economiei, care nu mai este bazata nici pe creditele cu buletinul, de fapt o stimulare excesiva a consumului, care nu ne-a facut altceva decat sa marim masiv importurile. Ajunseseram sa nu mai pretuim banii, ajunseseram sa-i obtinem prea usor”;

• introducerea cotei unice de impozitare pe orice fel de venit i se pare o solutie, opinand ca "orice traitor intr-o tara este dator un impozit";
in 2011, deficitul fondului de pensii va fi de 3,6 miliarde euro; "deficitul fondului de pensii pentru anul viitor este 3,6 miliarde de euro, ceea ce inseamna valoarea reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda”;

• trebuie sa se treaca la regandirea calendarului de aderare a Romaniei la zona euro, ca urmare a nerezolvarii prompte a deficitelor structural;

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri