Economistul-sef al ING, Nicolaie Chidesciuc, anticipeaza ca economia Romaniei se va contracta cu 2% in 2011, in timp ce omologul sau de la Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru, se asteapta la un avans al PIB de 1-2%, daca taxele nu vor mai creste si salariile nu vor mai scadea.
"Vad o scadere economica de 2% pentru 2011. Este foarte probabil ca in prima jumatate a lui 2011 sa avem noi masuri de ajustare fiscala si vom vedea cel putin concedieri in sectorul public, ceva mai accentuate decat pana acum", a declarat economistul-sef al ING, Nicolaie Chidesciuc, potrivit Mediafax.

In opinia acestuia, consumul isi va reveni in a doua jumatate a lui 2011, dupa ce in primele doua trimestre va fi pe scadere.

Pe de alta parte, economistul-sef al Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru, este mai optimist si se asteapta ca economia Romaniei sa creasca anul viitor cu 1-2%, estimare bazata "pe promisiunile ca nu vor mai creste taxele si nici nu vor mai scadea salariile". "Trebuie sa porneasca ceva in economia asta", a spus Dumitru, in cadrul ZF Expert.

El considera ca o noua scadere economica nu este plauzibila daca nu vor mai creste taxele si ca nu sunt sanse ca Guvernul sa inceapa anul viitor cu noi ajustari fiscale.

Reprezentantul Raiffeisen Bank a mai spus ca principalii factori care au oprit cresterea economica in acest an au fost majorarea contributiilor la asigurari sociale, a accizelor si a TVA.

"Inainte, in 2009, discursul era «cheltuieli masive pentru revigorarea economiei»
, factura sociala nefiind insa ajustata in discutiile cu FMI", a spus Dumitru. El este de parere ca daca Guvernul ar fi facut ajustarile financiare in 2009, luandu-se in considerare facturile sociale, Romania ar fi avut crestere economica in 2010.

Directorul de investitii al Eureko Pensii, Radu Craciun, a afirmat ca nicio reducere a taxelor nu trebuie sa vina fara o inasprire a pedepselor pentru cei care nu platesc. "In momentul in care cheltuiesti bani ca stat, trebuie sa vezi in ce sectoare cheltuiesti acesti bani, dar si cu ce eficienta cheltuiesti banii", a spus Craciun. El spune ca la nivelul societatii romanesti exista o neintelegere totala a modului de cheltuire a banului public si orice reducere a cotei unice trebuie sa vina si cu pedepse mai aspre impotriva celor care nu se conformeaza.

FMI si Guvernul estimeaza pentru anul viitor o crestere economica de 1,5-2%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri