Produsul Intern Brut in trimestrul II 2010 a fost, in termeni reali, mai mare cu 0,3% comparativ cu trimestrul I 2010, date ajustate sezonier, potrivit Institutului National de Statistica (INS).

Totusi, fata de acelasi trimestru din anul 2009, Produsul Intern Brut a inregistrat o scadere cu 0,5% pe seria bruta si cu 0,6% pe seria ajustata sezonier.

In semestrul I 2010 Produsul intern brut s-a redus cu 1,5%, comparativ cu semestrul I 2009, atat pe serie bruta cat si pe seria ajustata sezonier.

In primele sase luni, economia s-a contractat cu 1,5%, potrivit datelor INS.

Definitia tehnica a unei recesiuni, utilizata de majoritatea economistilor, este o situatie de doua trimestre consecutive de crestere economica negativa a PIB.

O iesire concreta din criza are loc dupa ce economia creste in comparatie cu perioada similara a anului anterior, ceea ce nu s-a intamplat in al doilea trimestru din 2010, conform datelor INS.

Datele nu sunt surprinzatoare: seful misiunii FMI de evaluare a acordului stand-by declara recent ca, desi economia va inregistra o usoara crestere in al doilea trimestru, economia va reveni pe scadere in urmatoarele doua trimestre, astfel ca va inchide anul cu o scadere de 1,9%.

In primele trei luni, economia s-a contractat in serie ajustata cu 0,3% fata de trimestrul anterior si cu 2,6% in serie bruta fata de primul trimestru din 2009.

Economia a intrat in recesiune in trimestrul al treilea din 2008, odata cu scaderea Produslui Intern Brut in termeni ajustati sezoneri, fata de precedentele trei luni, cu 0,1%. Incepand de atunci, PIB-ul a inregistrat scaderi in fiecare trimestru, exceptand cresterea usoara, de 0,1%, din trimestrul al treilea din 2009.

Autoritatile romane si FMI mizeaza pe o revenire a economiei in 2011, cand PIB ar putea creste cu 1,5 - 2%.

Produsul intern brut pentru trimestrul II 2010, in varianta provizorie, va fi publicat prin comunicat de presa in data de 1 septembrie 2010.

Economia in 2011: Cum o vad analistii


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Cum am consumat in 8 luni tot ce ne-am planificat pe tot anul