Romania ocupa locul trei in Uniunea Europeana (UE) in functie de cresterea exporturilor intra si extra comunitare din perioada ianuarie-mai, de 25%, comparativ cu perioada corespunzatoare a anului trecut, potrivit datelor Eurostat.

Exporturile Romaniei din primele cinci luni totalizeaza 13,8 miliarde de euro, iar importurile, care au avansat cu 18% comparativ cu intervalul similar din 2009, sunt de 17,7 miliarde de euro, scrie Mediafax.

Statul comunitar cu cea mai mare crestere a exporturilor este Malta (35%, la 800 milioane euro), pe locul doi plasandu-se Estonia (26%, la 3,2 miliarde euro). Romaniei ii urmeaza in clasament Bulgaria, Letonia si Lituania (22%, la 5,4 miliarde euro, 2,6 miliarde euro, respectiv 5,5 miliarde euro).

Germania este liderul Uniunii in ceea ce priveste valoarea exporturilor (371,1 miliarde euro, in crestere cu 15%), statul fiind urmat de Olanda (169,6 miliarde euro, +20%), Franta (156 miliarde euro, +10%) si Italia (131 miliarde euro, +10%).

Dintre tarile UE, doar Irlanda si Luxemburg au consemnat scaderi ale exporturilor in perioada ianuarie-mai. La importuri, trei state au inregistrat scaderi, iar unul stagnare, celelalte prezentand evolutii pozitive.

Cele mai mari cresteri ale importurilor se observa la Suedia (26%), Lituania (23%), Cehia, Estonia, Olanda si Polonia (20%).

Referitor la balata comerciala, diferenta dintre exporturi si importuri este negativa in 18 tari UE si pozitiva in celelalte. Cel mai ridicat excedent comercial il are Germania (60,2 miliarde euro), iar cel mai mare deficit se observa la Marea Britanie (42,8 miliarde euro).

Datele prezentate de Eurostat privind exporturile si importurile statelor comunitare din perioada ianuarie-mai nu sunt ajustate sezonier.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »



Citeste si