Consiul Fiscal (CF) recomanda Ministerului Finantelor Publice sa faca publice toate restantele de plata pe care le inregistreaza bugetul, inclusiv cele cu intarzieri la plata mai mici de 90 de zile, si sa evalueze impactul reducerii arieratelor asupra deficitului la finele anului 2010.

"Raportul semestrial privind situatia economica si bugetara nu face referi la platile restante (arierate) decat in cazul restantelor mai mari de 90 de zile. Prin urmare, Consiliul Fiscal recomanda publicarea restantelor de plata pentru fiecare buget din componenta bugetului general consolidat, indiferent de scadenta lor, chiar daca in cadrul programului cu FMI sunt monitorizate doar arieratele peste 90 de zile", se arata in opinia Consiliului Fiscal referitoare la raportul semestrial privind situatia economica si bugetara, citata de Mediafax.

De asemenea, Consiliul Fiscal considera necesara estimarea impactului restantelor sub 90 de zile asupra celor monitorizate in cadrul acordului cu FMI si recomanda evaluarea impactului pe care modul de plata planificata a arieratelor il are asupra executiei cheltuielilor pe metodologia cash pana la finele anului 2010.

Potrivit ultimei scrisori suplimentare de intentie la acordul stand-by, arieratele statului (restante de plata de peste 90 de zile) au ajuns la finele lunii iunie la 2 miliarde lei, aproape dublu fata de tinta stabilita cu FMI pentru jumatatea anului, de 1,09 miliarde lei, crestera fata de luna martie fiind de 240 milioane lei.

Seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, a aratat ca boardul institutiei va elibera urmatoarea transa de 914 milioane de euro din acordul stand-by dupa ce autoritatile romane vor indeplini preconditiile stabilite, printre care si plata a 2 miliarde lei in contul arieratelor statului.
"Ca o actiune precursoare, intentionam sa platim arierate in valoare de 1,9 miliarde de lei catre sectorul de sanatate (cea mai mare sursa a arieratelor)", se arata in scrisoare.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Iohannis ataca "bugetul rusinii nationale" la CCR: PSD a esuat