Reprezentantii Confederatiei Patronale din Industrie, Agricultura, Constructii si Servicii din Romania (CONPIROM) sustin modificarea de urgenta a legii patronatelor si armonizarea cu legislatia muncii si cea a sindicatelor, in prezent mai multe sectoare de activitate importante din Romania nefiind reprezentate in structurile de dialog social locale si europene.

"Legislatia actuala permite organizarea de structuri patronale fara reprezentativitate. CONPIROM nu are nici un reprezentant in CES-ul european (Consiliul Economic si Social, n.red.), astfel ca domenii precum agricultura nu sunt reprezentate in aceasta structura unde se discuta probleme importante care vizeaza acest sector", a declarat Vasile Turcu, presedintele CONPIROM, scrie Mediafax.

El a aratat ca structura patronala pe care o conduce este una dintre cele mai reprezentative din Romania, in conditiile in care negociaza si semneaza contracte colective pentru zece domenii de activitate din totalul de 21, iar companiile membre ale federatiilor si asociatiilor din CONPIROM au circa 2,5 milioane de angajati.

"Si in aceste conditii avem doar un reprezentant in CES-ul din Romania. Legea patronatelor trebuie modificata imediat pentru ca aceste structuri sa cuprinda patronate reprezentative", a adaugat Turcu.

Reprezentantii confederatiei considera ca legislatia privind patronatele trebuie sa fie "in oglinda" cu cea a sindicatelor.

"Legea patronatelor face parte dintr-un pachet legislativ care cuprinde legislatia muncii, respectiv Codul Muncii si legea sindicatelor. Sunt dezacorduri intre aceste legi, sunt notiuni care sunt intr-o lege, dar nu si in celelalte. Acestea trebuie armonizate", a declarat Constantin Dumitru, vicepresedinte al CONPIROM, organizatie care cuprinde 15 federatii si asociatii patronale.


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Scenariu ingrijorator: Industrii mari vor pleca din Romania