Germania a urcat un loc in acest an in clasamentul in clasamentul investitiilor straine directe in Romania, fiind al patrulea mare investitor, dupa Austria, Franta si Olanda.

äDin cele 12,8 miliarde euro, pe care firmele straine le-au investit in Romania din 1989 incoace, peste 1 miliard euro provine de la firmele germaneô, a declarat ambasadorul Germaniei in Romania, Wilfried Gruber. äAstfel, statisticile romanesti plaseaza Germania pe locul al IV-lea intre investitorii strainiô, a adaugat acesta.

äCea mai importanta investitie din acest an, facuta in Romania de o firma germana apartine grupului E.ON care a preluat Electrica Moldovaô, a declarat Matias Kruse, seful sectiei de presa si protocol, din cadrul ambasadei Republicii Federale Germania. E.ON a investit 100 de milioane euro pentru a prelua 51% din actiunile filialei din Moldova, achitand deja 31,4 milioane euro pentru preluarea unui pachet de 24,62% din actiuni, operatiune ce va fi urmata de o majorare de capital. De asemenea, divizia internationala a gurpului E.ON, Ruhrgas, a platit 303 milioane euro pentru preluarea pachetului majoritar al societatii romane de distribuire a gazelor naturale, Distrigaz Nord.

Din total, 125 milioane euro reprezinta pretul pentru 30% din actiunile distribuitorului roman, iar alte 178 milioane euro sunt pentru majorarea de capital, in urma careia a ajuns sa detina 51% din capitalul social al companiei. In plus, E.ON Ruhrgas va investi, in urmatorii sapte ani, circa 200 milioane euro pentru modernizarea si extinderea retelei societatii de distributie a gazelor naturale Distrigaz Nord, conform reprezentantilor companiei germane. äGrupul E.ON este interesat sa participe si la privatizarea celorlalte distributii de electricitateô, a adaugat Mathias Kruse.

Investitii importante in Romania vor veni si din partea companiei Kaufland, parte a grupului Lidl & Schwarz, care planuiste sa aloce in urmatori 4 ani peste 300 milioane euro pentru crearea unei retele de magazine. Dupa ce, la jumatatea lunii octombie, compania gemana a deschis in Bucuresti primul sau magazin de pe piata romaneasca, un al doilea a fost inaugurat la sfarsitul lunii noiembrie, la Ramnicu-Valcea, in urma unei investitii de 7 milioane euro. äPrintre cele mai mari investitii germane sunt cele facute in domeniul de retail de companiile Kaufland, Metro, de grupul Plus, care apartine concernului german Tengelmannô, a mai spus Mathias Kruse.

Lantul german de magazine de tip discount, Plus, a inaugurat deja 12 magazine in Romania si anunta investitii de peste 200 milioane euro pentru a construi o retea de 120 - 150 magazine, conform datelor companiei.

äDe asemenea, proiectele de colaborare financiare s-au bucurat de sprijinul Guvernului federal, care a pus la dispozitia Romaniei imprumuturi in valoare totala de pana la 41 milioane euro in conditii foarte avantajoase pentru investitii care vizau promovarea intreprinderilor mici si mijlocii si a infrastructurii comunale in 2004ô, a mai spus ambasadorul Wilfried Gruber. In plus, in acest an Romania a primit de la Uniunea Europeana un ajutor de aproape 1 miliard euro, bani folositi, printre altele, pentru dezvoltarea infrastructurii. Din asa-numitele ajutoare de preaderare pe care Romania le primeste anual, circa 22% provin -prin intermediul bugetului UE - din Germania.

In primele 9 luni ale anului, schimburile comerciale romano-germane au atins un volum de 6,3 miliarde euro, ceea ce reprezinta o crestere de 17,1% fata de aceeasi perioada a anului trecut. In acest interval de timp, exporturile germane in Romania au cunoscut o crestere de 23,6%, ajungand la 3,9 miliarde euro, in timp ce exporturile romanesti in Germania au sporit cu 8,3%, cifrandu-se la aproape 2,5 miliarde euro.

Europa de Est atrage 37 miliarde dolari pe an

Romania, la fel ca fostele tari comuniste din Europa de Est, atrage din ce in ce mai multi investitori straini, datorita avantajului salariilor mici. äAstazi, Europa de Est atrage investitii straine in cuantum de 37 miliarde dolari pe an / 31,5 miliarde euro, ceea ce inseamna o situare pe a doua pozitie dupa China si cu mult inaintea Indiei Cele mai mari multinationale - Hewlett-Packard, IBM, LG-Philips, General Electric - investesc in aceste tariô, explica saptamanalul american äBusiness Weekô.

Aboneaz─â-te pe

Calculator Salariu: Afl─â c├ó╚Ťi bani prime╚Öti ├«n m├ón─â ├«n func╚Ťie de salariul brut ┬╗

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat ├«n 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari juc─âtori din industria rom├óneasc─â de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezen╚Ť─â pe pia╚Ťa media, ne-am propus s─â fim o surs─â de inspira╚Ťie pentru mediul de business, dar ╚Öi un canal de educa╚Ťie pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiar─â.├Än plus, Wall-Street.ro are o experien╚Ť─â de 10 ani ├«n organizarea de evenimente B2B, timp ├«n care a sus╚Ťinut peste 100 de conferin╚Ťe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&s─ân─âtate sau imobiliare. Astfel, am reu╚Öit s─â avem o acoperire complet─â - online ╚Öi offline - pentru tot ce ├«nseamn─â business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:Mai multe articole din sec╚Ťiunea Economie »


Setari Cookie-uri