Germania a urcat un loc in acest an in clasamentul in clasamentul investitiilor straine directe in Romania, fiind al patrulea mare investitor, dupa Austria, Franta si Olanda.

Din cele 12,8 miliarde euro, pe care firmele straine le-au investit in Romania din 1989 incoace, peste 1 miliard euro provine de la firmele germane, a declarat ambasadorul Germaniei in Romania, Wilfried Gruber. Astfel, statisticile romanesti plaseaza Germania pe locul al IV-lea intre investitorii straini, a adaugat acesta.

Cea mai importanta investitie din acest an, facuta in Romania de o firma germana apartine grupului E.ON care a preluat Electrica Moldova, a declarat Matias Kruse, seful sectiei de presa si protocol, din cadrul ambasadei Republicii Federale Germania. E.ON a investit 100 de milioane euro pentru a prelua 51% din actiunile filialei din Moldova, achitand deja 31,4 milioane euro pentru preluarea unui pachet de 24,62% din actiuni, operatiune ce va fi urmata de o majorare de capital. De asemenea, divizia internationala a gurpului E.ON, Ruhrgas, a platit 303 milioane euro pentru preluarea pachetului majoritar al societatii romane de distribuire a gazelor naturale, Distrigaz Nord.

Din total, 125 milioane euro reprezinta pretul pentru 30% din actiunile distribuitorului roman, iar alte 178 milioane euro sunt pentru majorarea de capital, in urma careia a ajuns sa detina 51% din capitalul social al companiei. In plus, E.ON Ruhrgas va investi, in urmatorii sapte ani, circa 200 milioane euro pentru modernizarea si extinderea retelei societatii de distributie a gazelor naturale Distrigaz Nord, conform reprezentantilor companiei germane. Grupul E.ON este interesat sa participe si la privatizarea celorlalte distributii de electricitate, a adaugat Mathias Kruse.

Investitii importante in Romania vor veni si din partea companiei Kaufland, parte a grupului Lidl & Schwarz, care planuiste sa aloce in urmatori 4 ani peste 300 milioane euro pentru crearea unei retele de magazine. Dupa ce, la jumatatea lunii octombie, compania gemana a deschis in Bucuresti primul sau magazin de pe piata romaneasca, un al doilea a fost inaugurat la sfarsitul lunii noiembrie, la Ramnicu-Valcea, in urma unei investitii de 7 milioane euro. Printre cele mai mari investitii germane sunt cele facute in domeniul de retail de companiile Kaufland, Metro, de grupul Plus, care apartine concernului german Tengelmann, a mai spus Mathias Kruse.

Lantul german de magazine de tip discount, Plus, a inaugurat deja 12 magazine in Romania si anunta investitii de peste 200 milioane euro pentru a construi o retea de 120 - 150 magazine, conform datelor companiei.

De asemenea, proiectele de colaborare financiare s-au bucurat de sprijinul Guvernului federal, care a pus la dispozitia Romaniei imprumuturi in valoare totala de pana la 41 milioane euro in conditii foarte avantajoase pentru investitii care vizau promovarea intreprinderilor mici si mijlocii si a infrastructurii comunale in 2004, a mai spus ambasadorul Wilfried Gruber. In plus, in acest an Romania a primit de la Uniunea Europeana un ajutor de aproape 1 miliard euro, bani folositi, printre altele, pentru dezvoltarea infrastructurii. Din asa-numitele ajutoare de preaderare pe care Romania le primeste anual, circa 22% provin -prin intermediul bugetului UE - din Germania.

In primele 9 luni ale anului, schimburile comerciale romano-germane au atins un volum de 6,3 miliarde euro, ceea ce reprezinta o crestere de 17,1% fata de aceeasi perioada a anului trecut. In acest interval de timp, exporturile germane in Romania au cunoscut o crestere de 23,6%, ajungand la 3,9 miliarde euro, in timp ce exporturile romanesti in Germania au sporit cu 8,3%, cifrandu-se la aproape 2,5 miliarde euro.

Europa de Est atrage 37 miliarde dolari pe an

Romania, la fel ca fostele tari comuniste din Europa de Est, atrage din ce in ce mai multi investitori straini, datorita avantajului salariilor mici. Astazi, Europa de Est atrage investitii straine in cuantum de 37 miliarde dolari pe an / 31,5 miliarde euro, ceea ce inseamna o situare pe a doua pozitie dupa China si cu mult inaintea Indiei Cele mai mari multinationale - Hewlett-Packard, IBM, LG-Philips, General Electric - investesc in aceste tari, explica saptamanalul american Business Week.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri