Guvernul a efectuat un inventar al tuturor activitatilor care nu sunt impozitate prin cota unica si a constatat ca in aceasta categorie intra atat venituri din agricultura si transfer de proprietati imobiliare, cat si baruri de noapte si cazinouri, pentru care cota de impunere variaza intre 2 si 5%, anunta Mediafax.
Situatia centralizata a fost prezentata in Guvern de ministrul Finantelor, la solicitarea premierului Emil Boc, dupa ce presedintele Traian Basescu a a declarat ca pentru orice venit trebuie introdusa cota unica de impozitare.

Documentul indica o serie de exceptii de la cota unica de impozitare, precum activitatile de natura barurilor si cluburilor de noapte, discotecilor, cazinourilor sau pariurilor sportive. Astfel, materialul elaborat de Ministerul Finantelor releva ca acei contribuabili care lucreaza in aceste domenii, inclusiv persoanele juridice care realizeaza aceste venituri in baza unui contract de asociere, si in cazul carora impozitul pe profit datorat este mai mic decat 5% din venituri sunt obligati la plata unui impozit de 5% aplicat acestor venituri inregistrate.

Veniturile din agricultura realizate din valorificarea produselor agricole obtinute dupa recoltare in stare naturala, de pe terenurile agricole proprietate privata sau luate in arenda, si distribuite catre unitati specializate pentru colectare ori de procedare industriala sunt impozitate prin retinere la sursa cu o cota de 2% aplicata la valoarea produselor livrate, impozitul fiind final.

Pentru veniturile din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal este impus un impozit pornind de la 2-3%, in functie de valoarea imobilului si data dobandirii, in timp ce pentru transmiterea dreptului de proprietate cu titlul de mostenire nu se datoreaza impozit, daca succesiunea este finalizata in termen de doi ani de la data decesului proprietarului. In cazul nefinalizarii procedurii succesorale in acest termen, mostenitorii datoreaza un impozit de doar 1% calculat la valoarea masei succesorale.

Documentul face referire si la impozitul pe dividende aplicat persoanelor juridice nerezidente, calculat la o cota de 10%.
In urma cu o saptamana, presedintele Traian Basescu a declarat, la postul public de radio, ca introducerea cotei unice de impozitare pe orice fel de venit i se pare o solutie si ca Guvernul trebuie sa rezolve aceasta problema.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri