Romania se afla pe pozitia a opta in Uniunea Europeana (UE) in functie de fondurile europene atrase in 2009 in agricultura, de 2,1 miliarde de dolari, cei mai mari beneficiari fiind Franta, Spania, Germania si Italia, potrivit datelor directiei generale pentru Politica Agricola Comuna a Comisiei Europene, scrie Mediafax.

Franta a primit in total, anul trecut, fonduri agricole de 9,87 miliarde de euro, Spania - 7,26 miliarde de euro, Germania - 6,9 miliarde euro si Italia - 6,08 miliarde euro. Marea Britanie a beneficiat de 4,04 miliarde euro, Polonia de 3,72 miliarde de euro, iar Grecia 3,05 miliarde euro.

Cheltuielile totale din cadrul politicii agricole comune s-au ridicat anul trecut la 56,78 miliarde euro, din care platiile directe si masurile de sustinere a pietei (Pilonul I) au totalizat 43 miliarde de euro. Platile directe au reprezentat 39,1 miliarde euro.

In cazul platilor directe in agricultura, Romania a atras numai 596 de milioane de euro, iar Ungaria 758 de milioane de euro, cu mult sub suma de 1,6 miliarde de euro de care a beneficat Polonia, care se afla pe primul loc in randul noilor state membre.

Cele mai mari ajutoare directe au fost primite de Franta, de 8,2 miliarde de euro, mari beneficiari fiind si Germania, cu 5,5 miliarde euro, Spania, cu 5,1 miliarde euro, Italia, cu 4,1 miliarde euro, si Marea Britanie, cu 3,3 miliarde euro.

Estonia, Letonia si Lituania au primit impreuna doar 324 milioane euro.

Fondurile pentru dezvoltare rurala (Pilonul II) au totalizat 13,7 miliarde euro, cele mai mari sume fiind atrase, in ordine, de Polonia (1,9 miliarde euro) si Romania (1,5 miliarde euro).

Spania a primit 1,3 miliarde euro, Germania 1,2 miliarde euro si Italia 1,1 miliarde euro.

Franta si Marea Britanie au atras numai 947 milioane euro, respectiv 702 milioane euro.

Cheltuielile pentru sustinerea pietei, determinate in special de pretul foarte scazut al produselor lactate, au atins anul trecut aproape patru miliarde euro.

Intre statele membre, Spania a fost cel mai mare beneficiar de astfel de fonduri, cu 861 milioane euro, urmata de Italia, cu 803 milioane euro, si Franta, cu 755 milioane euro.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Fonduri europene de aproape 211 mil. de euro pentru investitii in agricultura
Setari Cookie-uri