Ministerul Finantelor a bugetat la rectificare venituri de 350 de milioane de lei din plata datoriei Rompetrol scadenta in luna septembrie, dar va insista la negocieri pe achitarea intregii sume datorate, avand mandat sa mearga in justitie, au declarat pentru Medifax surse guvernamentale.

"Finantele au trecut la rectificare incasari de la Rompetrol de numai 350 de milioane lei, pentru ca asta era suma pe care au promis kazahii ca o vor plati. Era valoarea certa pe care o putea accepta si FMI. Cei de la Ministerul Finantelor au mandat sa negocieze recuperarea intregii sume. Statul are si solutii dure, dar trebuie o actiune echilibrata, pentru ca sunt unii dintre marii contributori la buget", au spus sursele citate.

Potrivit acestora, statul va merge in justitie, sustinand ca stingerea datoriei se poate face ori prin achitarea sumei, ori prin conversie in actiuni, dar nu prin ambele variante.

"Kazahii au anticipat si au angajat patru dintre cele mai mari case de avocatura din Romania", au adaugat sursele.

Conversia in actiuni a intregii datorii fara plata partiala a unor sume ar fi facut ca statul sa preia pachetul majoritar de actiuni.

Rompetrol a achitat deja aproximativ 50 de milioane de euro din contul datoriei si a promis ca va vira in urmatoarea perioada o suma apropiata.

De fapt, actionarii Rompetrol au promis ca platesc doar o suma care sa le permita sa pastreze controlul companiei dupa conversia in actiuni a restului de plata, au mai spus sursele.

Grupul Rompetrol trebuie sa ramburseze peste 2 miliarde de lei in contul datoriilor istorice ale rafinariei Petromidia, angajate printr-o emisiune de obligatiuni din anul 2003.

In octombrie 2003, Guvernul a emis o ordonanta privind transformarea in obligatiuni cu o maturitate de sapte ani a restantelor bugetare ale Rompetrol existente la data de 30 septembrie 2003, in valoare de 603 milioane de dolari, inclusiv dobanzi si penalitati.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Vladescu si-a garantat o parte din cautiune cu lingouri de aur
Setari Cookie-uri