Romania se plaseaza pe locul al treilea in Uniunea Europeana (UE) in functie de ritmul de crestere a comenzilor noi pentru industrie din luna iunie, de 5,5%, comparativ cu mai, la nivelul blocului comunitar indicatorul avansand cu 2,4%, potrivit Eurostat.

Romania a avut in luna mai un avans lunar al comenzilor noi pentru industrie de 2%. In UE, indicatorul a urcat cu 4%, scrie Mediafax.

Din cele 20 de state pentru care Eurostat a prezentat date, 16 au consemnat cresteri ale comenzilor noi pentru industrie in iunie, comparativ cu mai, celelalte tari inregistrand scaderi. Cele mai accentuate evolutii pozitive se observa la Danemarca (23%) si Olanda (8,9%). Cele mai mari scaderi au fost consemnate de Irlanda (4,7%) si Cehia (2,7%).

Datele referitoare la evolutia lunara a comenzilor pentru industrie sunt ajustate sezonier.

In functie de cresterea anuala a comenzilor pentru industrie din iunie, Romania se plaseaza pe locul patru in UE, cu un avans de 34,6%, inferior doar celor din Danemarca (64,8%), Letonia (61,6%) si Estonia (49,2%). Dintre statele prezente in raportul Eurostat, doar Irlanda a inregistrat evolutie negativa a indicatorului (datele pentru acest stat sunt ajustate in functie de zilele lucratoare, pentru celelalte tari datele fiind in serie bruta). La nivelul UE, indicatorul a avansat cu 22,5%.

In zona euro, regiune care reuneste cele mai mari economii din UE, comenzile noi pentru industrie au urcat cu 2,5% in ritm lunar si cu 22,6% in ritm anual.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Min. Agriculturii: 30 MIL. lei pentru incurajarea angajarii tinerilor