Senatorul PSD Gheorghe Marcu a acuzat Guvernul de incapacitate de a fundamenta bugetul de stat si bugetul asigurarilor sociale, afirmand ca aceasta ar fi principala cauza care a determinat majorarea TVA de la 19% la 24%, scrie Mediafax.

Social-democratul i-a reprosat premierului Emil Boc faptul ca nu a prezentat Parlamentului, potrivit legii responsabilitatii ministeriale, un buget consolidat pe trei ani si nici nu a gasit "un optim" intre politica fiscala, politica bugetara si politica monetara, cauzand criza economica actuala.

Senatorul PSD a anuntat ca, daca la votul final amendamentele propuse de social-democrati, acceptate de Comisia de buget-finante, nu vor intruni numarul necesar de voturi pentru a fi adoptate, atunci votul PSD la Legea de aprobare a OUG 58 va fi negativ.

Principalele amendamente formulate de PSD si PNL la OUG 58/2010 prevad mentinerea cotei generale a TVA la 19%, cu exceptia alimentelor de baza si a constructiilor, pentru care se instituie o cota de doar 5%, eliminarea impozitului minim garantat si revenirea, incepand cu 1 ianuarie 2011, la impozitul de 3% din cifra de afaceri pentru IMM-uri.