"Posibilitatea pe care credem ca am gasit-o pentru a acorda si anul acesta plati nationale directe complementare, atat pentru culturi, cat si la hectar, este aceea de a rearanja anumite surse financiare din bugetul ministerului. Astfel, vrem sa acordam un sprijin care sa vina in completarea SAPS, care sa ne permita sa ne apropiem de nivelul de anul trecut", a declarat ministrul Agriculturii, Mihail Dumitru, dupa o intalnire cu reprezentanti ai fermierilor romani.

In acest context, ministerul de resort ar putea acorda 81 euro pe hectar din fonduri europene, iar diferenta pana la 117-118 euro pe hectar sa fie asigurata din bugetul MADR.

"Am rearanjat unele sume in bugetul ministerului pentru a putea veni cu aceasta completare a subventiei pe suprafata. Trebuie sa mai facem anumite calcule si sa vedem executia bugetara, dar avem convingerea ca am gasit sursa pentru a acoperi necesarul", a explicat Dumitru.

Ministrul de resort s-a intalnit cu reprezentantii fermierilor romani pentru a discuta revendicarile agricultorilor si pentru gasirea unor solutii necesare evitarii protestelor anuntate pentru aceasta toamna. De la intalnire au lipsit reprezentantii Federatiei Nationale a Producatorilor Agricoli (FNPAR), Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli Romani (LAPAR) si ai Agrostar.

Citeste si:

"Cred ca FNPAR si Agrostar au mai degraba o actiune politica si nu urmaresc neaparat rezolvarea problemelor in mod punctual. (...) Chiar daca solicita sa discute cu primul ministru sau cu presedintele, rezolvarea va veni tot din partea ministrului de resort. Ori este o neintelegere a modului cum functioneaza administratia Romaniei, ori o actiune de sfidare a autoritatii din domeniu, respectiv MADR. Imi exprim regretul ca tocmai cei care declanseaza actiuni de protest nu au participat la discutii", a spus Dumitru.

Astfel, Mihail Dumitru a precizat ca actiunile de protest anuntate nu sunt justificate, intrucat ministerul de resort poate rezolva aproximativ toate punctele cu solicitari ale agricultorilor, adaugand ca cea mai importanta, respectiv acordarea de plati nationale directe complementare, este aproape rezolvata.